Kungliga Landtbruksakademiens Museum - Lantis

_DSC1388l

En gång i tiden studerade jag vid Stockholms universitet och ungefär en och en halv termin av den tiden ute vid Frescati.

Vad jag aldrig tänkte på då, var att det insprängt mellan de moderna universitetsbyggnaderna fanns en handfull gamla hus. Hur de då kunde undgå min uppmärksamhet begriper jag inte, för de syns verkligen. Arkitekturen bryter av. Sticker ut. Märks.

Men jag gick väl i mina penséer och hade annat i huvet; årtal, konstnärer och vantrivsel.

_DSC1392l

Innan Stockholms universitet hamnade här ute på Frescati på Norra Djurgården låg Kungliga Svenska Landtbruksakademien här med sina försöksodlingar, testträdgårdar, växthus och mönsterjordbruk.

_DSC1390l

Lantbruksakademien flyttade hit 1816 och bedrev sin verksamhet här ända till 1940-talet då den flyttade till Ultuna i Uppsala.

_DSC1393l

_DSC1391l

_DSC1394l

Här testades nya arter, jordbruksredskap, odlingsmetoder, djurraser och utfodringssätt och omfattande försöksodlingar bedrevs mellan Stora Skuggan och Frescati. Området kom därför att kallas för Experimentalfältet.

_DSC1389l

Här anlades också ett mönsterjordbruk och allt man kom fram till skulle läras ut och spridas till landets bönder och hushållningssällskap.

_DSC1395l

Här fanns också plantskola och trädgårdsundervisning.

_DSC1396l

K. Landtbruksakademiens Museum ritades av arkitekten Erik Josephson – mannen som även ligger bakom favoriter som Olidans vattenkraftverk i Trollhättan, Näsby slott och Djurgårdsbron.

_DSC1399l

_DSC1400l

_DSC1401l

Det gamla lantbruksmuseet är idag hopbyggt med Ralf Erskines Allhus och bakom Lantis ligger samme arkitekts Aula Magna med sina typiska solfångare på taket.

_DSC1397l

Det var tänkt att jag skulle fullborda min akademiska examen här ute med två betyg i konstvetenskap, men det blev bara en termin. Jag trivdes inte. Jag kunde inte förmå mig att tycka om det här kalla och kantiga huset med sina långa vindlande korridorer och anonyma salar. Det hjälpte inte alls att det var om konst jag skulle läsa.

_DSC1403l

Dessutom har jag alltid haft svårt för årtal och att knô in den fria, böljande konsten likt en rund plugg i ett fyrkantigt hål, det gick inte. Ridå.

Men det finns inget som hindrar att jag knallar tillbaka hit en blåsig marseftermiddag och tittar på det jag tycker är fint.

Kommentarer

 1. Erik Josephson, det var en man som kunde rita vackra byggnader! Han klättrar högre och högre på min arkitektstopplista. Jag säger bara Olidans vattenkraftverk, vilken byggnad! Åhhh!

  SvaraRadera
 2. Anta S: Definitivt! Och fler av hans hus finns kvar att upptäcka!

  SvaraRadera
 3. Vilka friser! Jag fastnade först för mjölkerskan men gick i riktig spinn när jag såg den med fiskarna.
  Den är helt sanslös.
  Tänk att hitta en sån till herrummet.

  SvaraRadera
 4. Skaffaren: Visst är de häftiga! Undrar vad det är för sort? Fiskarna alltså...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.