Eskilstuna - Faktoriholmarna

_DSC0807f

-Jag har fått tid för besiktning av husbilen, kom Hussen och sa en eftermiddag för ett tag sedan. -I Eskilstuna. –Fanns det inget närmare? undrade jag och tyckte det lät avlägset. –Nej, replikerade Hussen, inte om vi inte vill vänta flera veckor.

_DSC0811f

-Nå men då så, sa jag. Jag tar några timmar ledigt på förmiddagen och så följer jag med. Och för att göra det hela en smula roligare åkte vi dit redan kvällen innan och sov över.

I gryningen – vi hade fått tid prick åtta – tog jag hunden och kameran och gick ut för att inspektera omgivningarna. Det var inte mycket vi sett på kvällen när vi kom. Annat än att vi åkt över en liten bro mitt i stan och stannat på en grusplan omgiven av brusande vatten. Där stod två husbilar till.

_DSC0804f

Och vilken miljö! Vi hade hamnat på Faktoriholmarna mitt i Eskilstunaån.

Och för fakta saxar jag ur Eskilstuna kommuns hemsida:

_DSC0809f

“Kronan flyttade sin vapentillverkning från Söderhamn till Faktoriholmarna i Eskilstuna 1812. Till att börja med höll tillverkningen till i gamla byggnader som redan fanns på platsen men där var svårt att åstakomma det mer moderna tillverkningssätt man hade tänkt sig. År 1838 byggdes en ny stor anläggning på platsen. Stadsmuseets mittbyggnad är från den första byggnadstiden men flyglarna har byggts till under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Nya byggnader tillkom under hela 1800-talet och i början av 1900-talet. Kanslihuset med faktoriets kontor byggdes 1898 efter ritningar av Emil Befwe.

Carl Gustaf stads Gevärsfaktori var på Faktoriholmarna fram till 1969 och 1979 öppnade Faktorimuseet i bottenplanet. Faktorimuseet har nu bytt namn till Eskilstuna stadsmuseum.”

_DSC0810f

På denna lilla yta fann jag mycket av det som jag sätter så stort värde på: strömmande vatten, slussar, gamla industribyggnader och flora. Och till detta ett alldeles ljuvligt morgonljus.

_DSC0823f

_DSC0816f

Detta är verkligen en trakt jag vill återvända till. Klockan sex på morgonen är det ingenting som har öppnat, och jag vill verkligen se ångmaskinshallen på Stadsmuseet och allt det andra som finns där. För att inte tala om de gamla smedjorna som ligger bara ett stenkast härifrån. Och kanalen

_DSC0825f

_DSC0824f

_DSC0829f

_DSC0828f

Tänk att till och med besiktning av husbil skulle kunna bli en skönhetsupplevelse och ett äventyr. I Eskilstuna. Staden man alltid bara rest förbi.


Visa större karta

Kommentarer

 1. Jamen fint!!! Vilken himla bra idé att ta en liten ferie och övernatta på ett "okänd" plats. Riktigt i min smak.
  Förr fanns där även ett vapenhistoriskt museum med gamla muskedunder. Stängt sedan några år. Mynningsladdare från Carl Gustafs gevärsfaktori för militärt ändamål är faktiskt intressant historia.

  SvaraRadera
 2. jag vill också besiktiga husbil...

  SvaraRadera
 3. Viola: Hur man gör vardagen till ett äventyr! Ah! Muskedunder. Även om jag inte gillar pangpang, så gillar jag det ordet!

  Slottsträdgårdsmästaren: Det går nog bra med Peggor också! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa