Drakegården i Sigtuna

_DSC0032s

Det finns många fina gamla hus i Sigtuna – en stad jag återvänder till gång på gång – och Drakegården eller Drakeska gården är en av dem.

_DSC0023s

Provinsialläkaren Knut Drake af Hagelsrum, som bodde här 1875-1922, var den person som gav gården dess namn. Men både före och efter honom har många människor bott här.

_DSC0792dg

Det sägs att det var slottsarkitekten Carl Hårleman som gjorde ritningarna och gården uppfördes under början av 1700-talet.

Idag är gårdens trädgård en vacker park där man kan slå sig ner och njuta av blomsterprakt, lyssna till musik från den lilla musikpaviljongen eller äta sin medhavda.

gamla drake 2

_DSC0793dg

På gatusidan vakar denne skräckinjagande herre över de som här inträden. Och inträder det gör man för att besöka Sigtunas turistbyrå.

_DSC0794dg

gamla drake 1

Trädgårdsplanen ovan och de svartvita bilderna har jag hämtat ur "Gamla Svenska Städer, gator och gränder - hus och gårdar" Ett samlingsverk i bilder jemte förklarande text utgifvet af Svenska Teknologföreningens afdelning för husbyggnadskonst. Häfte 5.

Sålunda tedde sig Drakegården 1916.

Ser du att draken över ingången inte finns på plats? Månne han låg på vinden och bidade sin tid?

Kommentarer

  1. Älskar Sigtuna! Har bot i Märsta under några år i min "ungdom" o Sigtuna var "min" lilla stad ;).

    Har vänner som bär där o återkommer till denna pärla allt som oftast :).

    SvaraRadera
  2. Dubbelörn: Sigtuna är en lugn och näpen stad alldeles lagom långt bort från storstadens hank och stör.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.