Sweden Solar System - Merkurius

_DSC0255me

Jag hade vägarna förbi Stockholms Stadsmuseum i veckan, och passade då på att lägga till ytterligare en planet till min samling från Sweden Solar System: Merkurius.

_DSC0252me

Sweden Solar System är en skalmodell av solsystemet där Globen är solen. Merkurius står här vid Stockholms stadsmuseum, Venus vid Tekniska högskolan, Jorden vid Cosmonova, Månen vid Naturhistoriska riksmuseet, Mars i Mörby centrum, Saturnus utanför Celsiushuset i Uppsala, Uranus i Gävle, Neptunus i Söderhamn, Pluto i Delsbo, asteroiden Saltis i Saltis – Saltsjöbaden medan Halleys komet virvlar omkring i Skövde. Fler himlakroppar ingår och en förhoppning jag när, är att få resa runt och fotografera fler av dem.

Alla de olika modellerna är individuellt utformade av lokala konstnärer.

_DSC0256me

Planeten Merkurius, som är nummer två från solen (Globen) räknat, har här formgivits vackert i brons och terrazzo av konstnären Peter Varhelyi, och skulpturen kom på plats 1998.

_DSC0253me

Merkurius är den minsta och innersta av solsystemets planeter, och det kan väl passa att presentera den en dag som denna; sommarsolståndet, då solen når sin allra högsta punkt på vår nordiska himmel. Fast skulle jag varit alldeles korrekt skulle jag förstås varit och fotograferat Globen… Men det får bli en annan gång.

_DSC0250me

_DSC0254me

_DSC0257me

På sockeln till planeten finns den astronomiska symbolen för Merkurius som också är symbol för metallen kvicksilver, Mercury.

Planeten Merkurius har fått sitt namn från den romerske guden Merkurius, budbäraren.

Musik: Mercurius, Gustav Holsts Planeterna. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra under Sir Charles Mackerras.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda