Ekolsund - Parken

_DSC0145ep

En gång i tiden var parken på Ekolsund någonting alldeles i hästväg.

_DSC0148ep

1661 påbörjades arbetet med parkanläggningen efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. efter franska förebilder.

_DSC0149ep

Här utfördes bland annat påkostade arrangemang som parterrer, kaskader, vattenkonster och dubbelalléer.

_DSC0157ep

Tack vare Ekolsunds rika tillgång på vatten med självtryck, var det möjligt att åstadkomma vattenkonster enligt fransk förebild. Det enda som finns kvar av det idag, är den långa kanalen och den rektangulära dammen ovanför slottet. Och en liten sprutt.

_DSC0163ep

Vid Ekolsund skapades det mest exklusiva Sverige kunde erbjuda av trädgårdskonst vid den här tiden, allt för att de fina fruarna och snofsiga herrarna skulle kunna spatsera omkring på riktigt franskt manér.

Jag hade inte inte tid när jag var här, att ta en titt på slottets fina arboretum. 1785 kom Ekolsund i den skotska bankirsläkten Setons ägo. De lät plantera silver- och nordmannsgranar som la grunden för dagens arboretum. 1917 köptes så slottet av direktören Carl Kempe och han köpte in stora mängder exotiska plantor, bland annat för att undersöka hur olika trädslag lämpade sig för svenskt skogbruk.

_DSC0169ep

Det enda jag hann se av allt detta var en rödblommande kastanj, den ena av de dubbla alléerna och en 200-årig trädpion.

_DSC0166ep

parken

Av den en gång så mäktiga barockparken återstår intet. Dagens ägare slår ängen framför slottet i gångar, för att ge nutida besökare en liten hint om hur det kunde ha tett sig.

Kartan ovan är från 1725 och hämtad här.

_DSC0123es

Så. Nu är det slut på rapporteringen från Ekolsunds slott…

Nästan.

Kommentarer

  1. Randiga Tråden: Visst är det! Hade velat ägna mycket mer tid åt att gå här...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg