Fultrynen och korsvirke på torget i Mirepoix

Vi fortsatte vår resa västerut längs Canal du Midi och i höjd med Carcassonne svängde vi av söderut med nosen mot Centralpyrenéerna, Midi-Pyrénées. Framemot kvällningen kom vi fram till den lilla staden Lavelanet vid foten av några bjässar på cirka 2400 meter.

Föreståndaren på den kommunala campingen frågade om vi varit i Mirepoix. –Ja, vi åkte igenom där på vägen hit, sa vi. Den såg ut som vilken liten fransk by som helst.

-Ja, men ni måste åka in där, sa föreståndaren. Det medeltida torget därinne får ni bara inte missa!

DSC_3952t

Sagt och gjort. På morgonen efter vände vi Fiatnosen norrut igen och svängde in i den lilla byn. Och blev inte besvikna ett dugg. Tänk att något sådant här kan gömma sig inne bakom Mr Bricolage och Super U.

DSC_3941t

Ett stort, helt kringbyggt medeltida torg med arkader ut mot mitten och butiker inne i arkaderna. Mycket turisteri i och för sig, men det var det värt. Det var inte särskilt mycket folk ändå, så här sent på året.

DSC_3914t

Mitt på torget ligger Maison des Consuls med fultrynen på alla bjälkändar, det ena fulare än det andra. Här ska finnas över hundra fula gubbar och gummor.

DSC_3943t

Bläk!

DSC_3944t

Bah!

DSC_3913t

Och överallt på det stora torget finns uteserveringar och på en av dem intog vi vår lunch. Solen värmde.

DSC_3917t

Duvor göre sig icke besvär. Men sanningen att säga satt duvor inkilade mellan nät och piggar lite varstans i alla fall. Man måste ju hålla utkik efter godsaker från de rikes bord.

DSC_3919t

Den ursprungliga staden översvämmades i slutet av 1200-talet och återuppbyggdes på andra sidan av floden Hers strand. Samtidigt byggdes en mur runtomkring som skulle skydda staden från stråtrövare. En bastide.

DSC_3921t

Halva husen står på pålar och andra halvan rymmer butiker av allehanda slag. Allt för att – antar jag – besökarna ska kunna gå torrskodda in och ut ur butikerna. Helt enkelt en medeltida galleria.

DSC_3924t

DSC_3926t

Vart och ett av husen har sin egen karaktär och massverkan av dem på det stora torget blir slående.

DSC_3927t

DSC_3928t

DSC_3933t

Mitt på torget står en öppen, sentida saluhall där det hålls marknader varje måndag.

DSC_3935t

DSC_3939t

Trudelutt i fönstersmygen!

DSC_3947m

Här på torget i Mirepoix hålls många olika festivaler och marknader, vad sägs om hantverksmässa, äppelfest, medeltidsparader och marionettfestival? Jag skulle gärna besöka allihop.

DSC_3911t

DSC_3929m

Och vänder man sig helt om, så man står med ryggen mot torget, ligger där en liten katedral. Ja, det är faktiskt en katedral, och det är något alldeles särskilt med den också.

Kommentarer

  1. Medeltidsparad på medeltidstorg låter inte fel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är nog säkert något alldeles i hästväg.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda