Rocamadour

DSC_4047r

Jag hade läst om den spektakulära staden Rocamadour tidigare och från den lilla byn Vers skulle det inte vara så förfärligt långt dit. Visa av skadan från föregående dag, aktade vi oss noga för att ta alltför slingriga och smala vägar. Detta betydde att vi fick åka i en liten krok, men vad gjorde väl det? Inte ville vi riskera att fastna på någon timglashylla med stup till vänster och överhängande berg till höger.

Den märkliga medeltidsstaden Rocamadour bjuder på  många intressanta upplevelser, där den klättrar uppför klippan i floden Alzous dalgång.

DSC_4048r

Eftersom vi kom in så att säga från sidan, fick vi en makalös utsikt ut över staden och dalgången innan vi började traska nerför den mäktiga backen ner mot staden. Detta är definitivt inte en stad där man kör in med stor husbil. Det gick ett litet tåg ner, men vi tyckte det skulle vara skönt att röra lite på både oss och hunden.

DSC_4050r

DSC_4056r

Bakom korset syns den väg vi skulle ha kommit om vi kört som fröken Lur ville. Det ville inte vi och tog det säkra före det osäkra.

DSC_4058r

Rocamadour var under 1100-talet det fjärde största pilgrimsmålet efter Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela och legenderna om staden är många. Dess ursprung är fortfarande, såvitt jag förstår, höljt i mörker. Det sägs att en helig eremit, St Amadour, bosatte sig här för att dyrka den heliga Jungfrun, men vem han var eller var han kom ifrån är ovisst. Men miraklerna som skedde här lockade pilgrimer från hela Europa.

I vilket fall som helst finns här flera kyrkor och kapell, det ena ovanför det andra: Saint-Sauveur, Saint-Amadours krypta, St Anne, St Blaise, Saint-Jean-Baptiste, Saint Louis, Saint-Michel samt Notre-Dame (där Vierge noire, Svarta Madonnan som dyrkats i 1000 år, finns). Allra högst upp tronar biskoparnas av Tulle slott.

DSC_4060r

DSC_4061r

Från den långa gatan (som egentligen är den enda gata som finns i staden) leder en trappa med 216 steg, Grand Escalier, hela vägen upp till den kompakta plats som innehåller alla helgedomar. Uppför denna trappa gick och kröp en gång i tiden pilgrimer sida vid sida med sjuklingar som ville bli helade och brottslingar som ville får sina synder förlåtna.

DSC_4065r

DSC_4067r

Vi gick aldrig uppför det 216 stegen och fick således aldrig se de fantastiska helgedomarna. Vi valde bort det, mest med tanke på hunden som troligtvis inte fått följa med in.

DSC_4068r

Istället kikade vi i butikerna, somliga vanvettigt turistiga, andra välsorterade och med hög kvalitet.

DSC_4076r

Bland annat hittade vi det här porslinet, som definitivt skulle pryda sin plats på vårt matbord. Vi väljer dock att söka det på annat håll, eftersom priserna var minst sagt…   turistiga.

DSC_4079r

DSC_4081r

DSC_4082r

Efter en bra stunds nackspärrsvridande på huvudet åt vi vår lunch på en liten restaurang som serverade galetter, vikta pannkakor fyllda med matigt innehåll. Det fanns den ena efter den andra mångstjärniga restaurangen, men galetteriet passade oss utmärkt för tillfället.

DSC_4084r

Mätta i magarna strävade vi åter uppför den långa, branta backen upp mot L’Hospitalet, där vi parkerat vår bil. Här uppe, bakom den lilla campingen, finns en jätteyta för parkering av husbilar.

DSC_4093r

Rocamadour besöks varje år av 1,5 miljoner människor, och jag är glad att vi valde att komma hit sent i september. Här var nog mycket folk ändå.

Men vilket fantastiskt ställe.

Kommentarer

 1. Jag gillar verkligen såna här ställen. Jag brukade ta semester i oktober på den tiden jag lönejobbade, mest för att slippa trängas med andra turister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Off season är verkligen det enda som fungerar om man ska gå i någorlunda lugn och ro och titta på saker.

   Radera
 2. Underbar liten by, mycket turister men vad annat att vänta. Överhuvudtaget fina trakter.

  SvaraRadera
 3. Hänförande vackert! Men jag skulle inte velat jobba i det mest upphöjda bygg-gänget ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe. Då måste man nog vara gjord av en särskild sorts virke...

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.