Slåtteräng

DSC_2380sl

Ett stenkast från min arbetsplats har man återupptagit den gamla fina traditionen att slå gräset med slåttermaskin efter häst.

Just när jag kom förbi hade hästarna fått en stunds välförtjänt vila, och slåtterfolket höll på och mekade med maskinen. Kanske hade den gått sönder.

Uppenbarligen tänker de också torka höet på hässjor. Vackert. Hoppas bara att de får in det medan det är färskt. Alltför många gånger på senare år har jag på somliga ställen sett hässjor som stått och grånat en månad efter slåttern. Till vad nytta?

I min barndom var detta fortfarande det vanligaste sättet för småbönder att slå och torka sitt hö. Kanske man övergivit hästen och skaffat traktor, men slåttermaskinen, höräfsan och hässjorna var desamma.

Och så hem på gungande hölass och på gårdsplanen stod höblåsen och blåste upp höet på skullen.

Doften då:

Varm häst, färskt gräs, hö.

DSC_2375sl

DSC_2378sl

DSC_2382sl

DSC_2383sl

Kallbloden är nog mina favorithästar när allt kommer omkring. Arbetshästarna: Nordsvensken, Ardennern, Fjordhästen. Rejäla djur som inte far i taket för minsta lilla. Trygga, godmodiga, starka.

DSC_2384sl

DSC_2389sl

DSC_2386sl

DSC_2387sl

DSC_2391sl

Doften idag:

Varm häst, färskt gräs, hö.

Kommentarer

  1. Underbart sätt att hantera långt gräs. Hoppas det sprider sig i stor omfattning långt ut på landsbygden i norr också!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo. Med tanke på vad du brukar skriva om miljövården i dina gamla trakter... Skulle inte tro det. Än.

      Radera
  2. Som det ska vara! Även i skogen är hästen på sina ställen på väg tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Allt för välbekant för en bondpojk som jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltför? Fick du för mycket? Känns det inte bra längre?

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg