Dalakolonin på Bosön

_DSC0378d

De fick inte någon utkomst under vinterhalvåret, dalfolket förr i tiden. Därför vandrade de mot Stockholm för att tjäna herrar med pengar. De gick på herrarbete. De arbetade i fabriker, som roddarmadammer, som mursmäckor, i trädgårdar, i hamnar, på byggen och på sågverk.

På våren vandrade de hem igen, då de behövdes i jordbruket, till sådd och slåtter. För att till hösten traska hela den långa vägen tillbaka till storstaden.

_DSC0372d

Ofta gick de i sina folkdräkter under vandringarna och utgjorde säkerligen ett färgglatt inslag i den grå vardagen. Och de höll ihop.

_DSC0373d

1902 bildades Dalaföreningen i Stockholm. Det rådde brist på föda och man sökte därför efter en plats att odla på.

_DSC0375d

1918 fick Dalaföreningen arrendera 8 hektar mark av Lidingö villastad på östra delen av Bosön för att anlägga koloniträdgårdar.

_DSC0377d

På 1920-talet började stugor byggas härute. Rödmålade stugor på cirka 15 kvadratmeter med vitmålade knutar, snickarglädje och fönsterluckor.

_DSC0379d

1953 fanns här ett fyrtiotal stugor och då fick det vara nock. Inga fler stugor byggdes.

_DSC0382d

Den ljumma septemberkväll som jag – som av en händelse – hittade hit, pågick fortfarande en del aktiviteter i stugor och trädgårdar.

_DSC0383d

Någon räfsade, någon annan bar in trädgårdsmöbler och i bastun nedan pågick bad.

_DSC0384d

_DSC0386d

_DSC0390d

Rakt i norr ligger Askrikefjärden och den typiska Roslagsnaturen tycks skilja sig ganska väsentligt från vad dalfolk är vana.

_DSC0392d

Möjligtvis kan blåbärsris, lingonris och barrträd kännas en smula hemtamt.

_DSC0394d

Hela området är, jag kan inte säga annat än, förtjusande. De små stugorna, trädgårdarna, stämningen och den välskötta ordningen.

_DSC0396d

_DSC0398d

Och naturligtvis står en typisk dalamidsommarstång på ängen utanför bystugan.

_DSC0380d

Tydligen fordras än idag anknytning till Dalarna för att man ska kunna få tillgång till en stuga här.

Undras om det räcker med att det nu och för all framtid kommer att stå födelseort Aspeboda i mitt pass?

Kommentarer

 1. Det där med dalfolket som arbetsfolk vintertid i Sthlm väcker du upp härmed. Bestämt lärde vi oss om det redan på lågstadiet - mellan kanske. Fint inlägg tycker ag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror däremot inte att jag fick någon koll på det här med dalfolkets herrarbeten förrän jag läste etnologi. Möjligtvis nämndes det (mellanstadiet i så fall) men inte kom jag ihåg det.

   Radera
 2. Fråga du! Aspeboda duger nog bra. Och Vassbo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ne, det får nog räcka med fritidsåtaganden nu... ;-)

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.