Pershyttan

_DSC0186p

Strax sydväst om Nora ligger den välbevarade bergsmansbyn Pershyttan, en plats som man svårligen kan hålla en bergsmansdotterdotter som Mira ifrån.

Här finns det mesta som man som gruv- och hyttnörd rimligtvis kan önska sig; gruvor, lavar, hytta, rostugn, polhemshjul, dammar, konstgångar och gamla hus i slaggtegel. 

_DSC0203p

Klicka på bilden, så kan du läsa texten.

_DSC0205p

Masugnen.

_DSC0204p

Masugnen och rostugnen.

_DSC0206p

Jag vet inte varför jag är så svag för just rostugnar. Kan det vara för att de, förutom sin funktion, också är mycket vackra?

_DSC0208p

_DSC0209p

En riktig bergsmansskorsten som sig bör i en bergsmansby.

_DSC0210p

Åh, denna eviga omsorg om detaljerna! Till och med under takskägget skulle det vara fint. Och på det här huset har man putsat slaggteglet. Nästan synd, för det är så vackert i sig.

_DSC0211p

_DSC0212p

En visning om dagen av hyttan. Mitt i sommarsäsongen. Det är lite synd. Vi var flera besvikna som satt utanför och grämdes.

_DSC0213p

I Pershyttan har man framställt järn ända sen medeltiden. Tillgång till vattenkraft och virke avgjorde byns plats vid Smygarebäcken.

_DSC0214p

Hyttan fick sin nuvarande utformning 1856 står idag precis som den lämnades efter sista blåsningen 1953, välhållen och fint rustad.

Sten, järn, vatten och möda.

Läs mer om Pershyttan

Kulturhistorisk byggnadsinventering av bergsmansbyn

Kommentarer

 1. Där har jag varit flera gånger och senast i förra veckan. Alltid lika härligt och skönt att besöka Pershyttan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett fint ställe. Tänk om vi stött på varann. Så häpna vi skulle blivit!

   Radera
 2. Lite kul också för en (järn)brukspojke som jag. Men vi hade masugnen i Norberg.
  Härlig miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växa upp på ett bruk hade jag inte lyckan att få göra, men väl på en lant-bruks-skola. Det gick inte av för hackor det heller! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.