Hjorthagens kyrka

_DSC0556hh

Högst upp på Jägarberget på Norra Djurgården i Stockholm tronar en rätt speciell kyrka som jag länge velat se.

_DSC0557hh

Hjorthagens kyrka byggdes mellan 1907 och 1909 och ligger på den plats som förr var den kungliga djur- och jaktparkens hjorthägn.

_DSC0558hh

Arkitekt var Carl Bergsten, som 1902 vann Hedvig Eleonora kyrkoråds arkitekttävling om en kyrka i Hjorthagen.

_DSC0560hh

Bergsten hade besökt Wien och var starkt inspirerad av Wiener Werkstätte, men till skillnad från dem byggde han helst i det röda teglet med endast sparsmakade inslag av spritputs. 

_DSC0559hh

Hjorthagens kyrka kom att bli tämligen unik i sitt slag med sin strama arkitektur.

_DSC0562hh

Kyrkans konformade torn pekar i skyn mer eller mindre sida vid sida med den höga skorstenen på Värtaverket.

_DSC0563hh

Långhusets väggar avlastas med så kallade kontreforer, av franskans contreforts, strävpelare.

_DSC0564hh

Grunden består av granit och marksten från platsen.

_DSC0566hh

Tornväggarna vid sidorna av klockportarna var från början vitputsade, men kopparkläddes 1912. Fyr?

_DSC0570hh

Dörr vid tornets bas. Kan man tänka sig att den leder till en trappa upp till klockorna?

_DSC0579hh

De första invånarna i Hjorthagen var familjer som arbetade i Värtahamnen, gasverket eller vid elverket.

_DSC0571hh

1906 delades Hedvig Eleonoras församling i tre delar och då tillkom Engelbrekts och Oscars församlingar. Innan Engelbrekts kyrka stod klar 1914, fungerade Hjorthagen som kyrka för hela den nya församlingen.

_DSC0573hh

_DSC0582hh

Precis som vanligt var kyrkan stängd när jag ville gå in och se interiören. Inte kunde jag se något anslag som berättade om några öppettider heller. Vad jag kunnat läsa mig till går interiören i vitt och blått med dekorationsmålningar utförda av Filip Månsson efter Bergstens anvisningar. Samme Månsson som gjorde målningarna i Engelbrektskyrkans brudgång och i taket i Stadshusets rådssal.

_DSC0574hh

Allra, allra längst till vänster på bilden ovan kan man ana Lidingöbron och således få ett hum om hur kyrkan ligger. Nedanför brusar Värtahamnen och trafiken på som om den inget visste om pärlan på berget.

_DSC0575hh

Himlen var gråtande grå vid mitt besök, men det fanns ändå ett hopp om vår i luften. En eller annan fågel kvillrade i träden och längs söderväggen stack snödroppar och scilla upp sina förhoppningsfulla små snyten.

_DSC0577hh _DSC0578hh  _DSC0580hh 

Adressen är Dianavägen 10, Diana – jaktens gudinna. På Jaktberget. Hjortarna på grindarna är formgivna av Gustaf Lindegren.

Kommentarer

 1. Jag tycker den här byggnaden är både skrämmande och vacker.... mycket vacker... men obehaglig. Jag vet inte varför den skrämmer mig. Den är så genomtänkt i varje detalj. Teglet är underbart vackert, särskilt när det murats i mönster.
  Wiener Werkstätte kopplar jag mest till textila mönster grafisk design och möbeldesign. Textiltrycken älskar jag. Jag har en bok som jag aldrig kan se mig mätt i. http://viennatextiles.blogspot.se/2010/04/textiles-of-weiner-werkstatte-by-angela.html
  När jag googlar hittar jag bara två byggnader. Har du några webtips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin: Intressant! Vad är det med huset som gör att du tycker det känns obehagligt? Wiener Werkstätte var väl mest konsthantverk, men en del byggnader fanns ändå. Det gick ett program på Kunskapskanalen för en tid sen om Wiener Werkstätte. Vet inte om du såg, jag hittar det inte på Play längre.

   Radera
  2. Jag får samma känsla när jag är på Millesgården, som ju också är vacker och i lite samma stil. Det är något med storleken, någon slags stel kyla. Det är ju egentligen ologiskt, för byggnaderna är ju mycket mer levande än betonghus som byggs idag.

   Jag kanske måste gå till någon terapeut som hjälper mig hitta något nu glömt trauma... :)

   Radera
  3. Karin: WienerWerkstättearkitekturfobiterapeut! Snacka om nischning! Kanske kom någon ful gubbe utfarande ur ett sådant hus när du var barn. Eller så såg du någon hemske film men ett hemsökt WienerWerkstättehus. Meddela mig när du grävt lite mer i problematiken! :)

   Radera
 2. Det ska jag göra om jag kommer något på spåret.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A