Åkerböna – Vicia faba
I år har det dykt upp en alldeles ny gröda på åkern nedanför vår bohuslänska gård. Eller ny och ny förresten. Åkerbönan är en variant av den sedan bronsåldern odlade Bondbönan, en ärtväxt släkt med vicker.
Det har varit tämligen svårt att få reda på fakta om åkerbönan, men till slut hittade jag ett litet informationsblad från Jordbruksverket. Där fick jag veta att orsaken till att odlingen av åkerböna ökat är på grund av att “Från och med den 1 januari 2008 måste alla idisslare i ekologisk produktion utfodras med 100% ekologiskt producerat foder. Detta medför att den ekologiska odlingen av proteingrödor behöver öka.”
Jag fick också veta att den inte drabbas av ärtrotröta, inte är drösningsbenägen, att den är medeltidig och att den trivs på lätt- och mellanleror men också på styv lera. Det skulle förklara varför den odlas hos oss. Lerjord. (Drösningsbenägen! Jag förstår vad de menar, men ordet!!!)
Den åkerböna som växer på “vår” åker är högväxt och vitblommig. Och vacker.
Vad jag däremot inte fått reda på är om den, likt sin familjemedlem bondbönan, är giftig innan den kokats. Men man kan väl knappast hålla på och koka bönor till kor… Någon som vet?
Kul inlägg!
SvaraRaderaKossemossorna kanske inte äter bönan färsk, utan torkad? Och så har ju de fler magar än vi, det kanske tar hand om eventuella giftigheter?
Bettina Bäck: Så kanske det är. Jag läste också nånstans att den kan ätas ensilerad.
SvaraRaderaAlla bönor är giftiga för människor om de äts råa. Men de är också alla ätliga om de tillagas.
SvaraRadera