Hjälmare kanal - Hällby slussarSå, då har syster Ninna och jag varit på årets sommartur med husbilen, och första natten sov vi vid Hjälmare kanal strax sydväst om Arboga.
Hjälmare kanal är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg; den första sträckningen byggdes redan 1623-1639. Syftet var att få till en förbindelse mellan Örebro och Stockholm via Hjälmaren, Arbogaån och Mälaren ut i Östersjön. Idag används kanalen i stort sett bara för fritids- och nöjestrafik.Den första kanalen var byggd med dåliga grundförhållanden och gick sönder och rasade flera gånger, och därför byggdes en helt ny sträckning mellan Arbogaån och Kvarnsjön. Detta skedde under första halvan av 1800-talet under ledning av Baltzar von Platen, mannen som också ledde bygget av Göta kanal.Kanalens sträckning är 13 km och totala fallhöden 22 meter. Denna fallhöjd regleras med hjälp av nio slussar som alla sköts manuellt.
Här vid Hällby slussar vilade lugnet. En del båtar låg förtöjda, men ingen slussade medan vi var där.Klaffbron över kanalen skulle, enligt skylten, klara 4 ton men jag kände mig ändå tveksam till att baxa över husbilen. Hamna i kanalen på det sättet hade vi ingen lust med.
Något som förvånade mig, var den stora nivåskillnaden mellan Hjälmaren och Mälaren. Inte för att 22 meter är så mycket, men jag hade trott att det lutade åt andra hållet. Att Mälaren låg högre. Men icke så.Men den här platsen är nog kanske mera känd för något annat än slussarna; den gamla torrdockan där det en gång i tiden låg ett båtvarv...

Kommentarer

 1. Jag känner igen Torsten, båten på sista bilden. Den brukar ligga vid Skeppsholmen. Om det nu inte finns två likadana, eller snarlika.
  Fint inlägg, härliga bilder som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Gabrielle: Men visst kan det säkert vara samme Torsten. Via kanalen kan han ju ta sig via Mälaren till Stockholm hur lätt som helst.

  SvaraRadera
 3. Jag blir alltid glad när jag hittar fina, för mig användbara bilder, som även talar om vad bilden föreställer på "Miras mirakel".
  Tack!
  Lena

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda