Mont Sainte Victoire – det svårfångade berget

victoire20

I september 1998 for vi till Provence. Det blev en märklig resa eftersom Hussen redan dag två hamnade på sjukhus. Som tur var, var vi i närheten av Aix en Provence och dess sprillans nya universitetsjukhus, men oron för oss andra, som hukade på ett närbeläget hotell, blev ändå ganska stor.

På morgonen dag tre stod min svärmor och jag på balkongen och tittade mot horisonten och staden. –Det ligger ett stort berg därborta, sa hon. Det syns inte, men det är det berget som Cézanne målade av gång på gång.

Men berget dolde sig i sin molnslöja och vägrade visa sig. Det var nästan så jag trodde hon skojade med mig. Inte kunde det väl ligga ett över 1000 meter högt berg där?

victoire2

På eftermiddagen dag fyra började vi kunna skymta någonting över trädtopparna. Jo faktiskt. Något som skulle kunna vara ett berg låg där borta.

victoire

Och på morgonen dag fem hade Sainte Victoire beslutat sig för att visa sig i hela sin prakt. Visserligen i dämpad kolorit, men ändå. Där låg det.

victoire3

För att få tiden att gå, beslöt vi att åka till berget och, om möjligt, runt det. Jag tog bilder hela tiden men det var som om berget fortfarande inte riktigt ville visa sig, för när jag fått mina bilder framkallade, såg flera av dem ut som om de var tagna under vatten. Berget VILLE inte.

victoire40

Till slut fick jag i alla fall några bilder, tagna från bilfönstret under färd, som visade kalkstenskolossen i hela sin majestätiska prakt.

victoire4

Högst däruppe tronar ett kors, Croix de Provence, 19 meter över bergskammen.

victoire5

Det är bara den södra sidan som reser sig så spektakulärt över det omgivande landskapet. Den norra är bara en enda långsträckt sluttning klädd med skog och buskar.

746px-Paul_Cézanne_113

Många är de konstnärer som sökt fånga det gäckande berget genom åren, men mest idog var nog i alla fall Paul Cézanne, som målade Sainte Victoire ur olika vinklar flera gånger under ett antal år.

800px-Paul_Cézanne_116

936px-Paul_Cézanne_111

Cézanne hade uppenbarligen inga svårigheter att få berget att fastna på bild. Och bra blev det också.

972px-Paul_Cézanne_115

Och Hussen då, på sjukhuset? Jo, allt gick bra och vi kunde slutligen få lite semester, fast vår vistelse i Provence blev en smula udda. Den gången.

Kommentarer

 1. Och under tiden som ni var strandsatta i Frankrike hade sonen lunginflammation - och det vågade vi ju inte berätta för någon.

  SvaraRadera
 2. Ninna: Uppenbarligen en sjukdomsdrabbad period...

  SvaraRadera
 3. Provence är fantastiskt. Och det var nog bara Cézanne som kunde återge berget på ett så vackert sätt. Han var en fantastisk konstnär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt var nog Cézanne besatt av det där berget. Som om det utstrålade någonsorts magis, uråldrig kraft.

   Radera
 4. Förra gången jag bodde i Frankrike,
  i Avignon, kommer jag ihåg att vi åkte på utflykt till "Cézannes berg" en dag, och även hans ateljé i närheten, det var fint!
  Vilken tur att det gick bra med Hussen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ateljén missade vi. Men så var vi också lite kring i huvudena just då.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.