Louis-Marie Lanté - Costumes Parisiens

lante6a

Efter Hussens farmor, som drev en Haute Couture-atelje i centrala Paris, har vi fått ett antal (33 stycken) handkolorerade grayrer, "Costumes Parisiens" av Louis-Marie Lanté. Tiden är 1820-tal, och hela serien lär ska innehålla 47 stycken .

Louis-Marie Lanté, född 1789, var målare, formgivare och illustratör. Han är framförallt känd för sina dräktbilder, till exempel kvinnodräkter från Normandie, dräkter från olika länder och sina gravyrer av berömda franska kvinnor. De allra flesta av Lantés bilder graverades av Georges-Jacques Gatine.  Lanté arbetade också, tillsammans med Gatine, för Journal des dames et des modes.

lante1a

Den småborgerliga

lante3a

Ostronplockerskan

lante4a

Tvätterskan

lante6

Sömmerskan

Min tanke är att presentera ett antal av dessa stiliga fransyskor här på bloggen i vänten på att vinter (?) ska bli vår och utomhusfotografering återigen ska te sig lockande. Jag tycker dessa gravyrer är helt fantastiska i sin tidstypiskhet och detaljrikedom. Håll till godo.

Kommentarer

 1. Underbara bilder! Ser fram emot fler!

  SvaraRadera
 2. Den där småborgeliga schalen blir jag riktigt sugen på att väva. Tvätterskans också, men där syns mönstret sämre.
  Ljuvliga bilder - hur stora är de?
  undrar
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Annica: Visst är de härliga!

  em: Planscherna är något större än A4, har inte det exakta måttet i huvudet. Om du vill kan jag mäta. Ja, sjalen är fin. det kommer nog många fina sjalar framöver. Kommer det någon extra fin så kan jag visa en detalj.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.