Kvällsbesök på Nationalmuseum - en färgglad upplevelse

Äntligen kom vi oss iväg för att titta in i det nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm. Och jag måste erkänna att jag denna gång knappast ens tittade på de utställda föremålen. Kameran riktades istället mot det nyrenoverade, det nymålade, det nyputsade. Det blev en upplevelse. Jag är inte alldeles säker på vad jag tycker om de nya färgerna mot konstverken, men faktum är att jag blev glad av det. Glad av de många gånger alldeles för starka färgerna och grupperingen av konst och föremål.

Jag hoppas att jag snart kan komma dit igen - gärna i dagsljus - så jag också kan få njuta av de nyupptagna fönstren och ta lite längre tid på mig att fundera.

Det är som när de målade stora salen i vårt gamla slott "stormaktsröd". Jag fasade först. Nu skulle den inte kunna ha någon annan färg.

Men titta nu på mina bilder och bedöm själv. Eller ännu hellre... Gå dit själv om du har möjlighet!

I foajen känner man igen sig men lamporna är nya och väggmålningarna känns renare och klarare. Men jag stördes av lampornas skuggor på väggarna. Det var nästan så de bländade också.


Det makalösa fasettaket över skulpturgården. Vilket ljus det måste vara här på dagtid.

Men sedan börjar färgkaskaderna...


Som om de hämtat en del av färgerna från den här nationalromantiska soppskålen...

"Mäh! Violett får mig att gråta..."

Hm...  Rätt spännande ändå.Och så den helt nya hissen i södra ljusgården. Den stadiga konstruktionen ger ordet hisskorg helt ny betydelse.
Jag fnissade en hel del över denna skylt som finns överallt i lokalerna. Visst förstår jag att den betyder Vidrör ej föremålen. Men jag kan inte låta bli att tolka den som Det är fult att peka!

Fast allra mest pekade jag med min kamera i taket. Mot alla dessa ljuvliga takrosetter i valven. Det blev så många, att de får ett eget inlägg.

Kommentarer

 1. Jag var där i dagsljus när det var ganska nyöppnat. I stort sett tycker jag det är fint gjort. Men lite lite i alla fall saknade jag dom stora salarna! Jag förstår ju att man kan visa mer genom att sätta upp mellanväggar (i vackra färger), men jag önskar att dom hade behållit en eller annan stol sal också, för rymd, ljus, luftighet - att sitta och ta igen sig i ett tag innan man fortsätter förbi alla mellanväggar och får trängas en del med andra.
  Men jag har alltid gillat Nat mus. Jag var där och sa hej till konstverken när dom skulle stänga, sen var jag där när byggnaden visades tom innan alla mellanväggar sattes upp och konstverken kom tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rymd, ljus och luft får man väl hämta i ljusgårdarna, kan tänka. Och jag tror att lokalerna ger ett ännu luftigare intryck när det inte är mörkt ute. Sittplatserna saknade vi också, men förstod att man själv får hämta fällpall och sätta sig där man får plats. En dam välte sin fällpall och det small så högt när den for i golvet, och ekade i salarna, så vakterna kom springande.

   Radera
 2. Jag blev ganska odelat positiv vid mitt besök i decembermörkret. Mindre kala rum med extrainsatta "väggar", bättre belysning. MEN ack och fy så bullrigt det var i cafeét.
  Jag tänker på och jämför färgsättningen med väldigt färgstarka Thorvaldsens museum i Köpenhamn och arkitekten Carl Petersens museum i Fåborg, Odense. Konst måste ju inte ses mot vit bakgrund. Det var bara rummet med nutida design som var vitmålat - ett tecken i den skapade tidslinjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Caféet var vi aldrig in i. Vi gick ut på Skeppsholmen och åt en bit där istället. Har inte varit på vare sig Thorvaldsens museum eller Petersens, men kanske det blir ändring på det nu. Jag ämnar nämligen skaffa mig mer tid för dylikt. Finns mycket spännande att se!

   Radera
 3. Jag var där på dagtid och behöver gå dit igen. Störde mig otroligt på konstig information vid miniatyrmålningarna, en text handlade om ett målning på andra sidan montern. Det tog en stund innan vi förstod vad det var vi läste om.
  Och de stora montrarna med glaskonst hade ingen som helst information om vad det var för föremål. Ingen alls! Kanske det har kommit dit nu? Jag måste kolla ...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda