Bobergs Nobelpalats

I dessa dagar, med Nobelprisutdelningen i faggorna och det nya Nobelcentrets på Blasieholmen vara eller inte vara som skarp debatt mellan Vill Ha och Vill Inte Ha, tog jag mig för att gå till Arkitektur- och Designcentrum för att titta på Ferdinand Bobergs originalritningar till Nobelpalats på Östermalm i Stockholm.

1906 fick Ferdinand Boberg Nobelstiftelsens uppdrag att rita ett förslag på hur ett Nobelhus skulle kunna se ut och 1911 visade han sina ritningar. Förslaget fick mycket blandad kritik, och de som inte tyckte om det, bland andra stadshusarkitekten Ragnar Östberg och Isak Gustaf Clason, som ritat Nordiska Museet, tyckte att förslaget var osvenskt och främmande.

Bobergs förslag refuserades och knäckt drog han sig mer eller mindre tillbaka från sina arkitektuppdrag. Efter detta ritade han bara ett fåtal hus, bland andra NK-huset i Stockholm. Han som varit en av landets mest firade och uppburna arkitekter.





































Ljuset i visningssalen på ArkDes var bedrövligt. Så fort man lutade sig fram över en ritning, skuggade man själv det man ville titta närmare på. Min kamera fick töja sig till bristningsgränsen. Ändå kunde jag inte låta bli att fotografera. Bemötandet uppvägde dock till stor del det dåliga ljuset. 

Och dessa ritningar! Vilket detaljarbete, vilken fantasi och tankemöda. Vilken handaskicklighet. Och så roligt han hade medan han höll på, han Boberg.

Och nu ska vi kanske få en…   låda. Och en låda är en låda även om den blänker.

Gud sig förbarme.

Kommentarer

  1. Fantastiskt! Hade ingen aning om detta. Huset är en katedral med en österländsk touch... Hade man byggt det hade det antagligen legat på någon lista över världsarv eller liknade. Otroligt genomtänkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Scribo! Din kommentar hade hamnat i Bloggers skräppost! Hittade den inte förrän nu.

      Radera
  2. Oj, jag skulle också bli ledsen om jag gnetat med de där ritningarna hur mycket som helst och sen blir nedsablad. Jag förstår inte att han orkade. Eller gjorde han 4 rutor själv och lät en assistent göra de andra 996? Superfint givetvis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Benny! Ja, eller hur! Vad jag vet ritade han allt själv och han älskade att göra det. Men säker kan jag ju inte vara...

      Radera
  3. Hej Mira, Är detta verkligen förslaget från 1911? Jag trodde att detta var det första från 1906 och att det andra förslaget var det med kupolen. Hur ligger det till och vilket av förslagen är det större?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nils. På borden låg en mängd ritningar upplagda och många av de jag såg var daterade 1911. Men ljuset var dåligt och tiden kort, så det kan mycket väl tänkas att det låg blandat och att vissa ritningar hade andra datum.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg