Visingsborg

DSC_1564vb

Visingsö. Jo, jag har varit där förut. Jag bodde ju ett tag i Jönköping, och då är det ofrånkomligt att då och då besöka Visingsö. Ett oförglömligt minne är, då jag som pressfotograf besökte ön för att göra reportage från något evenemang och glömde sätta film i kameran. Det var första och enda gången det hände.

DSC_1566vb

Vid det här besöket användes inte film överhuvud taget. Och minneskortet satt där det skulle. Tänk om jag vetat, då när jag stod i mörkrummet på tidningen och slaskade, att mörkrumsarbete i framtiden skulle ske vid dator. Undras om tidningen ens hade någon dator?

DSC_1568vb

Nå, vid det där tillfället då jag skulle göra reportage, var det i alla fall en Per Brahe som skulle komma till ön i båt och åka häst och vagn upp till sitt slott. Var något jippo. Eller minnesdag. Minns inte. Kostymer var där i alla fall. Utklätt. Pompa och ståt. Mycket folk. Ingen film.

DSC_1569vb

Det fanns en d.ä. och en d.y. av Per Braharna. D.ä började bygga slottet och hans ättlingar fortsatte, blev omåttligt rika och utvidgade domänerna väldeliga. Grevskapet Grenna – Visingsö, som även omfattade delar av Småland, Västergötland och Östergötland. Hur allt det där gick till kan du läsa om här.

DSC_1570vb

Och allting styrdes härifrån Visingsborg.

DSC_1574vb

På 1700-talet härjades slottet av en våldsam brand som, enligt sägnen, anlades av de ryska krigsfångar som då satt internerade på slottet.

DSC_1575vb

Det mesta gick till spillo. Kvar står bara delar av den södra längan och minner om fornstora dar.

DSC_1579vb

Kvar står också murarna och delar av vallgraven. Imponerande arbete.

DSC_1582vb

Och vad är det för spännande sten som är inmurad i den gamla brunnen?
Enligt Erik Dahlberg och hans Suecia Antiqua et Hodierna såg Visingsborg ut som nedan:

Suecia_Visingsborg

Men när det gäller honom kan man aldrig så noga veta…

Kommentarer

  1. Finns många spännande ruiner att besöka. Tyvärr har jag aldrig varit på Visingsö.

    SvaraRadera
  2. Nu bor vi så pass nära så ett besök på Visingsö lär det snart bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det. Sevärt, spännande för den som gillar öar och ruiner.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg