Mormors sovrum

Mormor Astri bodde hos oss när vi var barn. Hon hade sina egna två små rum med dörr att stänga om sig, och hon hade sina möbler som hon haft med sig från sitt och morfars hem.

I sovrummet hade hon sin vita himmelssäng, sin tvättkommod, sin sekretär (vanligtvis kallad Klaffen) och sina fina stolar med det runda bordet. Vita gardiner givetvis. Jag tyckte hennes ljusa rum, med fönster i två väderstreck, var så vackert.

Morfar beskriver gärna Astris rum i sina memoarer, dels från Forsbacka och dels från Storängen. De svartvita bilderna är från hemmet i Forsbacka.

Forsbacka-13

Bild nr 13 är inte så särdeles lyckad, men ger ändå ett minne från Astris sängkammare. Möbeltyget var randigt i gult och violett och gav ett egendomligt intryck av solbelysning i rummet även under rätt mulna dagar. Rummet låg väl åt söder, i hvarje fall var det mycket soligt. Jag tog en gång ett nakenfotografi av Astri en solig dag, just då hon skulle gå upp och kläda sig. Hon stod midt i solskenet och skuggorna från blommorna i fönstret kastade sådana lustiga dagrar över hennes smidiga och ännu slanka gestalt. Jag kan tyvärr inte hitta det fotot, annars hade det fått en plats här.

Forsbacka-14

På bild nr 14 ser man emellertid Astris vackra säng, i hvars sängstolpe hon stod och höll sig, då hon blev exponerad.

När det gällde mormors sovrum efter flytten till Storängen, skriver morfar såhär:

Så ha Astri och jag hvar sitt stora rum, båda möblerade i hvitt. Astris är beläget åt öster och norr, mitt åt norr och väster. Jag har följaktligen härlig västersol i mitt rum. Utanför detta ligger en stor, inbyggd loggia, med utgång från Astris rum, ett härligt ställe om sommaren gröna för ett kaffebord, ifallmanharnåge. Här är utsikten mot trädgården och stationen med dess kommande och gående tåg.

Astri har tapeter i gult och violett, samt hvita gardiner. I mitt rum har jag gröna tapeter och rödbruna gardiner. Astri har sin sparlakanssäng, sekretär, tvättställ och fyra små söta stolar med antika utskärningar, förutom barnens sängar. Dessutom två små garderober.

Efter mormors död fick jag ärva den vita sovrumsmöbeln. Vi har inrett vårt gästrum med den. Det är fortfarande mormors rum.

Astris sovrum.

_DSC0144s

_DSC0132s

_DSC0134s

_DSC0136s

_DSC0137s

_DSC0141s

_DSC0142s

_DSC0143s

_DSC0145s 

_DSC0130s

_DSC0133s

När mor var på besök, bodde hon givetvis i mormors rum.

Kommentarer

 1. I det rummet är det omöjligt att drömma annat än vackra drömmar. Så fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det. Förutsättningarna finns i alla fall.

   Radera
 2. Hej Mira. Jag skulle gärna komma i kontakt med dig. Skulle vilja använda en av dina bilder i en bok vi jobbar med. :)
  Hör gärna av dig.
  asa.kasberg@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa! Jag har mejlat!

   Radera
 3. Härligt att kunna ta vara på mormors fina möblemang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns som en ynnest att få göra det.

   Radera
 4. Svar
  1. Mormor var ljus, hennes rum var ljust och hennes minne är också ljust. Lätt att bära.

   Radera
 5. Åh kommer ihåg det rummet o den vackra sängen som du hade på ditt rum i röda villan senare när mormor gått bort. Vilket fantastiskt arvegods kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Kommer du ihåg mormor också?

   Radera
  2. Ja visst kommer jag i håg mormor, en parant dam som jag hade väldig respekt för...och jag kommer ihåg farmor Essan också :-) och hennes argsinta boxer Aja!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.