Kyrkholmen

_DSC0034k1

På min gamla Charta Öfwer Stockholms Stads Belägenhet från 1750-talet upptäcker jag att platsen där Nationalmuseum idag ligger en gång för inte så länge sedan var en ö, skild från Blasieholmen, som för sin del också var en ö. (Dock ej på min karta.)

_DSC0034k2

Den lilla ön söder om Blasieholmen hette från början Myntholmen.

Skeppsholmskyrkan_på_Kyrkholmen,_Nordisk_familjebok

1629 byggdes en kyrka för Amiralitetets räkning på holmen och efter det kom den lilla ön att kallas Kyrkholmen. Kyrkan brann ner 1822.

800px-Blasieholmen_1650

1846 upplät Stockholms stad marken där kyrkan stått för att bygga Nationalmuseum och då fylldes sundet mellan Kyrkholmen och Blasieholmen helt sonika igen. Nationalmuseum stod klart 1866.

Idag finns ingenting kvar som minner om denna lilla stockholmsinnerskärgård i miniatyr. Vattnen mellan Blasieholmen (som inte heller längre är en holme) och Skeppsholmen samt Skeppsholmen och Kastellholmen fylls hoppeligen inte igen av annat än landhöjningen.


Visa större karta

Kommentarer

 1. Väldigt intressant och inget jag kände till tidigare. Men så är jag inte stockholmare heller :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt nog hade jag ingen aning om det heller. Det är därför jag älskar gamla kartor; man kan hitta saker man inte väntat sig.

   Radera
 2. Sånt här gillar jag serru!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.