Säkerhetskopiera din blogg!

top

Den 19 februari blev min vän Slottsträdgårdsmästarens Googlekonto kapat och nedstängt och detta fick som resultat att även hans älskade blogg, Stockholms gröna rum, försvann.

Google hävdar att de inte vill ge Slottsträdgårdmästaren tillbaka åtkomsten för den blogg han lagt ner så mycket kärlek och arbete på. En blogg som är en nödvändighet för alla trädgårdsälskare och för oss andra också.

Skärmklipp

Detta visar hur absolut nödvändigt det är att säkerhetskopiera sin blogg med jämna mellanrum. Skulle något hända är i alla fall inte alltihopa borta.

Jag har ofta använt mig av Fixa din blogspot superba tips och trix, och många är de gånger Anneli och hennes trogna stab hjälpt mig ur knipor. Tyvärr uppdateras inte Fixa längre, men tipsen och trixen ligger kvar och för oss som bloggar med Blogger är deras inlägg om hur man säkerhetskopierar och återställer sin blogg och sina mallar ovärderligt.

Länk till inlägget här

Fixa din blogg finns däremot på Facebook för oss som har det, och ställer man en fråga där, finns det alltid någon vänlig själ som svarar.

Skulle mina Mirakel försvinna skulle jag nog bli förtvivlad. Nej förresten, förtvivlad är bara förnamnet.

Kommentarer

 1. Men varför händer något sådant? Utan förvarning? Vad gör kaparen med bloggen? Är det mänsklig aktivitet bakom eller något "attematiskt"? Jag är inte haj på det it-tekniska. Har Slottstrgmästaren inte råkat komma åt knappen om att göra bloggen privat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre nogräknade personer (läs skurkar) kapar någons Googlekonto för att komma åt e-postadresser. Till de som finns i adresslistan skickar bedragarna ut mail som brukar lyda: "Hej, det är (Din väns namn) jag sitter fast i Dublin/Rom/Paris och har blivit av med min plånbok. Snälla kan du skicka mig pengar! Skicka på konto xxxx!" Tillräckligt många blir tydligen lurade för att det ska vara lönsamt.
   När mailen är utskickade dräper kaparna kontot så att den rätta innehavaren inte kan komma åt det längre. Och Google vet heller inte (eller bryr sig inte) om vem som är den räta innehavaren, för kaparna har råddat med återställningen. En stor säkerhetsbugg som ingen lyckats lösa...

   Radera
 2. Jag fattar inte heller något - annat än att jag inte fattar särskilt mycket i den här världen.
  Varför vill någon kapa en blogg? Är det samma mentalitet som när man skickar ut virus?
  Men varför i all världen ställer inte Google upp?
  ofattbara
  Margaretha
  som nog skulle
  bli irriterad om
  det hände henne,
  men trots allt är
  ju inte bloggen
  omistlig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, jag skulle väl villa hävda att du är en person som fattar mer än de flesta, men kanske inte vad det gäller dateri då. När det gäller kapare, se svaret till Viola ovan, de vill luras och stjäla pengar. De som skickar ut virus vill känna makt, "Se vad jag kan ställa till med!"

   Varför Google inte ställer upp? De har väl helt enkelt blivit för stora för att bry sig om oss simpla bloggare som inte betalar något för oss. Det finns ingen väg in, inget sätt att komma till tals med dem. Stängt.

   Radera
 3. Har aldrig tänkt att ngt sådant kan hända. Dags att kolla Fixa din blogspot .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Även om du inte hållit på så länge med bloggeriet, gör det säkert tämligen ont att förlora alla sina tankar och bilder.

   Radera
 4. Men så tråkigt. Har inte ens tänkt tanken att det skulle kunna hända, tack för varningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bloggar ju i Wordpress och inte i Blogger längre, så jag vet inte hur sårbar din blogg är. Du får kolla i dina inställningar hur du ska göra. Kanske du inte ens löper lika stor risk. Det är ju vanligtvis Googlekonton de kapar.

   Radera
 5. Tack MIra, för detta inlägg! Vi behöver en påminnelse om hur sårbara vi egentligen är på nätet, på alla sätt. Det är hemskt att det finns så många som vill sabotera för andra. Mina sympatier går till Slottsträdgårdsmästaren som råkat ut för detta.

  Själv har jag under de senaste veckorna bombarderats med över 600 "kommentarer" till ett och samma inlägg på min andra blogg Pyssel och Pinaler, men tack och lov fastnar de i Bloggers skräppostfilter så skräpet kommer aldrig ut på bloggen. Jag är glad över att Blogger i alla fall verkar ha koll på detta.

  "Kommentarerna" är bara en massa ord och så www-adresser. Jag klickar ALDRIG på dem utan tar genast bort eländet och tömmer även skräppostlådan.
  Vad jag tycker och tänker om skräp-avsändarna passar sig inte att framföra varken i tal eller skrift...
  Nu ska jag säkerhetskopiera mina bloggar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bloggers skräppostfilter är rätt duktigt. Du vet väl att du kan stänga av kommentarsfältet till det drabbade inlägget? Så slipper du eländet.

   Radera
 6. Jag fick också ett tiggarmail från Dublin och undrade verkligen vad som hänt. Det var evigjeter sen jag var inne på Hasses blogg eftersom odlingdsförutsättningarna är helt annorlunda här. Men obehagligt nog fanns min mailadress ändå kvar hos honom.

  Jag har aldrig säkerhetskopierat min blogg men det verkar som det skulle behövas! Tack Maria för att du i formerat och hälsa Hasse lycka till med att få ordning på det här!

  SvaraRadera
 7. Åh, fy fan! Det hade jag inte upptäckt än. Vilken förlust!

  SvaraRadera
 8. Stort tack för allt ditt stöd och för att du skapade en Facebookgruppen. Jag är mycket tacksam för din hjälp!

  SvaraRadera
 9. Det går att hämta de flesta av bloggposterna från
  https://web.archive.org/web/20140111061239/http://slottstradgardsmastaren.blogspot.com/ - bläddra runt där

  Kan även tipsa om blogbackupr.com som jag själv driver för att jag tycker det är viktigt med backup. Skulle bli rätt ledsen om jag blev av med allt som jag bloggat om.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.