Stockholm – ett världsminne

DSC_5411r

Det är märkligt. Jag som brukar muddra bibliotek, boklådor och internet efter Stockholmiana har fullständigt missat den här pärlan som gavs ut redan 2013. Stadens byggnader i ritningar 1713 – 1913.

Den gavs ut efter att UNESCO utnämnt den unika, 300-åriga samlingen Stockholms bygglovsritningar till världsminne 2011.

Förre stadsarkitekten Per Kallstenius och stadsarkivarien Lennart Ploom har här samlat över 350 ritningar i ett praktverk utgivet av bokförlaget Max Ström.

Och jag som älskar husritningar i allmänhet och husritningar från Stockholm i synnerhet, blir alldeles, alldeles lycklig. För att inte säga…  hänryckt. Jodå så att…

DSC_5414r

Naturligtvis finns här även ett antal ritningar av favoriten Ferdinand Bobergs känsliga ritstift. Bland andra ritningarna till Värtagasverket.

DSC_5412r

Kvarteret Sumpen vid Stureplan av arkitekten Edvard Ohlsson 1893.

DSC_5415r

Bygglovsritning av Johan Fredrik Åbom för ny fasad och tillbyggnad av Tottieska (Tessinska) huset i Gamla stan. Numer tyvärr rivet.

DSC_5416r

Och längst bak finns flera fantastiska utvik av A R Lundgrens stadskarta från 1885. Kan det bli bättre?

DSC_5418r

En liten fundering väcker denna bok. Hur kommer motsvarande bygglovsdokumentation för Stockholm att se ut om 300 år? Världsminne?

Jag köpte min bok hos Bokus.com

Kommentarer

 1. Vilken fin bok! Det är alltid roligt med dessa utgåvor med rikligt med bilder och historia också!
  Jodå, vitbalansen är kontrollerad, tack för tipset, men det var det första jag tog itu med. Kameran har ingen skärpa och agenten för tillverkaren har konstaterat att jag tyvärr fått ett felaktigt exemplar, man har studerat alla bilder, så det kommer väl att ordna till sig, men jag blir så trött på't!
  Ha det gott i sommaren!
  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist med måndagsexemplar. Hoppas det ordnar sig och jag kommer verkligen att sakna ditt bloggande om du bestämmer dig för att sluta helt.

   Radera
 2. Åh. Jag är svag för vackra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också. Bokhyllorna räcker inte till...

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda