Munktells på Baltiska utställningen 1914

_DSC0274mt

På Munktellmuseet i Eskilstuna hänger en stor tavla som en gång målades för Munktells verkstäders monter på Baltiska utställningen i Malmö 1914.

-Jaså, du är intresserad av Ferdinand Boberg, sa den vänlige museimannen, när jag hängde i armkrok i foajén och fotograferade originalritningarna till huvudkontoret.

-Kom ska du få se hur kontoret såg ut 1914, sa han och visade oss in i ett intilliggande konferensrum. 

_DSC0268mt

Och där hängde den. Tavlan som Julius Granberg målade till Baltiska utställningen. Den är åtskilligt bred, och jag fick fotografera den i etapper för att få med alla detaljer.

_DSC0270mt

Den har skador, ser ut att ha varit rullad, men ger ändå ett mäktigt intryck där den hänger.

_DSC0271mt

Jag gillar manéret. Snudd på lite naivistiskt.

Det är däremot inte mycket jag får reda på om konstnären Julius Granberg när jag söker på nätet, annat än att han var svensk och levde mellan 1859 och 1936.

_DSC0269mt

Och här är Bobergs huvudkontor, putsat i en mycket ljusare färg än idag.

_DSC0273mt

Och trappstegsgavlarna på verkstäderna finns kvar. Tillbyggnaden är ännu inte gjord.

_DSC0272mt

_DSC0272mtjg

Jag hittade en bild från Industrihallen på Baltiska utställningen där Munktells monter syns och där hänger tavlan. Dock i en annan ram.

MM 006939 003 006
Bild från Malmö Museer, Carlotta databas. CC-licens. Foto Albert Wilhelm Rahmn.

Men jag måste erkänna att när jag tittar riktigt, riktigt noga så tycker jag inte att tavlorna stämmer riktigt överens. Kan denna tavla vara en skiss? Det vore mycket intressant att få veta mer i frågan.

Klicka på bilderna så blir de större!

Kommentarer

 1. Svar
  1. Inte sant! Kommer du ihåg ungefär hur bred tavlan var?

   Radera
 2. Hej! Får man tipsa om detta nätverk med tillhörande FB-sida: "Nyproduktion i klassisk tradition": https://www.facebook.com/groups/1388047898075730/

  Nyproduktion i klassisk tradition (alla stilar) är en stor internationell trend som tyvärr ej nått Sverige. Syftet med nätverket är att uppmärksamma att det går att bygga annorlunda än fyrkantiga glaslådor.

  Hälsningar Michael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Michael! Det får du gärna göra. Om du följer min blogg, så vet du att inte är särskilt förtjust i nyfunkis och glaslådor!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.