Den halva tavlan

_DSC1758m

I vårt föräldrahem har hela vår barndom hängt en tavla som vi alltid fått höra är halv. –Den där tavlan var dubbelt så stor från början! Det där är bara ena halvan! sa föräldrarna.

Hur det nu var vet jag inte riktigt, men ursprungstavlan lär ska ha varit för stor för någons vägg, varpå konstnären helt sonika skar den mitt itu. Våra föräldrar köpte ena halvan, då ovetande om att den bara var halv. Vid något tillfälle kom mor och far hem till någon, det här var i Uppsala, fick syn på en tavla och utbrast –Det där ser ut som en andra halva av vår tavla.

Tavlan föreställer Fyristorg i Uppsala. Den lilla marknadsplatsen mitt emot nuvarande Upplandsmuseet. Det vore roligt att veta om tavlan fortsatte åt höger eller vänster. Åt vänster troligtvis, eftersom Fyrisån går där. Upp mot höger, ovanför muren, ligger domkyrkan.

_DSC17591

Den är signerad Mobring, och konstnären var en bekant till föräldrarna som hette Georg Mobring. Det enda vi vet om honom är att han var gift med formgivaren Karin Mobring.

Det hade varit ännu roligare att veta om den andra halvan finns någonstans. Och hur den ser ut.

Det första Hussen sa när han fick syn på tavlan hemma hos mor var –På det där torget sålde jag min höna!

Han fick ärva tavlan, och nu hänger den i vår hall. Och saknar sin tvilling.

Kommentarer

  1. Boktitel: "Mysteriet med den halva tavlan"
    Håller tummarna för en spännande upplösning; ett lyckligt slut där taveltvillingarna förenas till en diptyk på hallväggen.

    SvaraRadera
  2. Den är verkligen en pärla även som halv tycker jag!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.