Berga gård

_DSC1309b

Alldeles söder om Danderyds kyrka ligger en liten gård som jag är väldigt förtjust uti. Man kan skymta den som hastigast när man susar förbi på E18 på väg norrut.

Själva huset är från 1700-talet men boplatsen Berga har funnits ända sedan järnåldern. Således en av de äldsta boplatserna i Danderyd. En vacker plats.

_DSC1256b

Förutom att huset är en pärla i sig med sina små, ljusa rum så är dess möblemang något alldeles i hästväg; de allra flesta möbler är ritade av Carl Malmsten. Föga 1700-tal kan man tycka, men tänk – de passar alldeles ypperligt i miljön.

_DSC1288b

Och som om det inte skulle vara nog, är textilierna från Märta Måås- Fjetterströms ateljé.

_DSC1260b

Här kan man dröja sig kvar en lång stund och låta ögat smekas av linjer, material och färger. Milda, samstämmiga, balanserade.

_DSC1289b

_DSC1262b

_DSC1267b

Hur det kommer sig att den lilla gården fått ett sådant ypperligt inrede, det vet jag faktiskt inte. Men fint ska fint ha.

_DSC1264b

_DSC1273b

_DSC1275b

Och på väggarna sitter flera olika målningar av Berga. Uppenbarligen ett tacksamt motiv, inte bara för en fotograf. Tavlan ovan är signerad F.w.son Berg.

_DSC1292b

_DSC1293b

_DSC1299b

Gården har sedan 1700-talet byggts till i etapper och genomgick på 1960-talet en pietetsfull renovering. Troligtvis var det väl då som Malmstensmöblerna tillkom.

_DSC1307b

Gården går att hyra för den lilla, intima sammankomsten, födelsedagskalaset, dopet, begravningskaffet eller bröllopet. Max 25 personer får plats. Här dansar man inte, minglar inte och spelar inte hög musik. Här njuter man av den ljuvliga miljön. (Och av sina vänner.)

_DSC1308b

Läs mer här.

Kommentarer

  1. Ingen dans. Inget mingel. Ingen hög musik. Men vacker miljö. Rena drömmen för mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.