Solkanonen i Åtvidaberg

_DSC0099s

-Vart ska vi åka i år? Det är den stående frågan när vi ska ut med husbilen, min syster och jag.

-Jag skulle vilja se solkanonen i Åtvidaberg! sa jag och så blev det. Att sen Åtvidaberg inte riktigt låg där jag trodde, det är en annan historia.

_DSC0100s

På södra sidan av tegeltornet från mitten av 1800-talet finns en 20 centimeter bred och 3 meter hög lucka.

_DSC0102s

Och på motsatta sidan, i norr, ett runt hål.

_DSC0101s

Mitt på dagen öppnas luckorna, solen lyser in genom den långsmala springan, genom ett brännglas och ner på en kanon med fängkrut och laddning. Kanonens mynning finns bakom den runda luckan.

Pang!

_DSC0103s

En sorts solur alltså.

De flesta andra större ställen hade vällingklocka eller tornur, men inte Adelsnäs i Åtvidaberg. De har en solkanon som från maj till september kungör att klockan är ett. Omfall det händelsevis skulle vara molnigt avhjälper man det hela med hjälp av en tändsticka.

När vi kom dit sken visserligen solen, men klockan hade passerat ett med råge, så någon smäll fick vi inte höra.

Men det var rysligt trevligt ändå.

Kommentarer

 1. Solkanonen har jag aldrig hört talas om. Det var en annorlunda och spännande bekantskap. Tack för att jag fick hänga med! :-)
  Och Mira, välkommen tillbaka till bloggeriet! Har saknat dina upptäcktsfärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hört om den och tyckte att det lät både spännande och lite småfnattigt, så jag ville definitivt kolla på den. Och den motsvarade verkligen mina förväntningar. Fler upptäcktsfärder kommer! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.