Celles - byn som drunknade - eller inte

Ganska nära vår franska by ligger Lac du Salagou, en stor sjö som egentligen är en barrage artificiel, en fördämning av floden Salagou. Ganska många sjöar i Frankrike är dammar av ett eller annat slag, antingen för elkraft, bevattning eller dricksvatten.

Hur som haver. När fördämningar ska byggas är det givet att en eller annan by måste stryka på foten. Den kommer att hamna under eller farligt nära vattenytan. Så var fallet med den lilla byn Celles på floden Salagous norra sida. Byn skulle ofrånkomligen plurra.

Dammen byggdes på 60-talet och befolkningen skulle evakueras.

Hur det nu än blev så flyttade inte alla. En hel del hus ligger kvar och där bor fortfarande folk. Jag vet inte om det beror på att vattennivån på dammen inte blev så hög som det var sagt, eller om halva byn ligger ovanför vattenytan och halva under. Jag har haft lite svårt att hitta fakta om byn.

I vilket fall som helst finns här en Maire och kontoret var öppet när vi var där. Någonting pågår på kyrktaket och rätt vad det är kanske den lilla spökbyn är bebodd igen.

Trakten runt Celles och Lac du Salagou är känd för sin ruffe, den röda, järnhaltiga jorden som får backarna och kullarna runtomkring att se lätt bisarra ut. Marslandskap. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A

Mor, lilla mor...