Väddö kanal och Bagghusbron

Sent i augusti förra året (känns konstigt att skriva så) gjorde vi en minitur med husbilen i vårt eget närområde och hamnade vid Väddö kanal. Ofta är det ju så att man missar det fina som finns att se nära till förmån för det som ligger längre bort. Turist i egen bygd. Trevligt.

En promenad med hunden längs kanalen i den tidiga morgontimman. Jag hade kunnat gå mycket längre. Nu blev det bara en liten snutt norrut från Bagghusbron. Inte illa det.

För tusen år sedan var Väddö verkligen en ö, havsnivån var mycket högre än den är idag och leden förband Bagghusfjärden i söder med Singöfjärden i norr. Att båtarna hellre gick den vägen istället för ute på blåsiga havet var naturligt.

Under medeltiden började farleden grunda upp och därför grävdes rännor för att kunna upprätthålla trafiken. Den första kanalanläggningen byggdes sannolikt redan under 12- och 1300-talen, men även dessa grundades upp med tiden.

Nuvarande kanal började byggas 1819 och det mesta arbetet utfördes av indelta soldater. Kanalen öppnades för trafik 1835 och invigdes officiellt 1840. I Väddö kanal finns inga slussar.

Idag brukas Väddö kanal i stort sett enbart av fritidstrafik.



















Läs mer: Kultumiljörutredning nr 6, Väddö kanal. Norrtälje kommun.

Kommentarer

Populära inlägg