Oljeön i Ängelsberg

Jag har varit i Ängelsberg flera gånger tidigare och varenda gång har jag sneglat ut mot den hemlighetsfulla ön därute i sjön Åmänningen. Ön där den modige tokfransen August Ålund byggde ett oljeraffinaderi, ett av Sveriges första. Tilläggas bör att sjön med den lilla ön ligger mitt i inlandet, långt från kuster, sjöfart och framför allt oljekällor. Redan där stora svårigheter alltså.

Men Ålund gav sig inte. Han experimenterade, det small och det brann och det misslyckades, men till slut hade han sitt lilla raffinaderi med olja från Pennsylvania och frakt på Strömsholms kanal.

Hushåll och industri ropade efter hans produkter: lysolja, fotogen, läderfett, cylinderolja och vagnssmörja.

Men jag ska inte berätta historien om Ålund och Oljeön här. Det bästa är att gå på en guidad visning och om inte det finns att tillgå, finns mycket att läsa på Oljeöns egen hemsida.

Det jag vill visa är de bilder som jag tog i veckan när jag äntligen fick komma dit och få mig en utomordentlig visning till livs. Tack snälla E-L för den!

Som vanligt är mina vinklar en smula udda.



























Sedan länge har slamret och hettan försvunnit härifrån. Men doften av olja och fotogen är fortfarande påtaglig.

Kommentarer

  1. Underbara bilder. Tror du någon av dem skulle kunna skänkas till https://sv.wikipedia.org/wiki/Engelsbergs_oljefabrik ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag var in och kikade på Wikipedia och såg att det redan fanns många fina bilder där.

      Radera
  2. Tänk om alla oljeraffinaderier vore så idylliska!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu. Men det var nog inte så idylliskt medan det pågick. Inget arbetarskydd, inga säkerhetsföreskrifter och inget som helst miljöskydd.

      Radera
  3. Intressant att se Oljeön "på nära håll". Har bara kört sakta förbi och nyfiket beskådat den från vägen tidigare.
    Kram från norr!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg