Solförmörkelse

Skärmklipp

Uppriktigt sagt såg det rätt hopplöst ut i början. Tjocka moln skulle täcka himlen vid Stockholms horisont vid tiden för den 85%-iga solförmörkelsen på fredagsförmiddagen.

Det var mungipor ner när jag åkte till jobbet. Himlen var grå. Jämngrå. Men när solen började stiga så syntes den faktiskt genom molnen. Molntäcket var inte så tjockt. Kanske, kanske skulle det synas någonting av månpassagen.

10.09

10.09 såg det ut såhär. Jag använde mig av mitt universaltrick: en överexponerad startsladd från en svartvit filmremsa. Perfekt. Men slöjmolnen låg ändå som ett diffusionsfilter över solen, så några riktigt klara bilder kunde jag inte få.

10.31

10.31. Molnen har tjocknat och jag kan titta på solen utan filter. Men ändå syns månen och dess skugga tydligt.

10.41

10.41

10.42

10.42

10.59

10.59. Maximum. 85% av solskivan täcks av månen.

11.02

11.02. Maximum har passerat och sakta börjar solen krypa fram igen.

Jag är så lycklig över att jag ändå fick en aning av den fantastiska förmörkelsen som dessutom råkade inträffa på vårdagjämningen. Nu blir det bara ljusare och ljusare. Som om solen stod i startblocken och tog sats.

Vi får vänta ända till 2039 innan vi får se något liknande igen och nästa totala solförmörkelse synlig i Sverige inträffar 2126.

Kommentarer

 1. Bra jobbat Mira. Själv hade jag ingen möjlighet att se fenomenet. Självklart missade jag även chansen att se norrskenet häromdagen vilket är ännu mer irriterande. Kul att du fick några bilder trots det dåliga vädret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med det missade norrskenet irriterar även mig. Dessutom är det lite för mycket ljusnedsmutsning här för att det ska framträda riktigt fint. Men så starkt som det var borde jag kunnat se det. Om jag bara varit vaken...

   Radera
 2. Spännande att få se! Här var solen gömd bakom tjocka moln men helt klart märktes det ändå på ljuset. När solförmörkelsen väl var över skingrades molnen och det blev en stund av solsken. Vad säger man om det... Typiskt...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Synnerligen typiskt!

   Radera
 3. Läste någonstans att här uppe i norr var visst 93% av solen gömd av månen. Det gav ett underligt ljus.

  http://www.kuriren.nu/nknyheter/solen-blev-som-en-mane-8186315.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt hur vana vi är vid att ljuset ska vara på ett visst sätt vid en viss tid på dagen och året. Ändras det blir vi oroliga och börjar undra.

   Radera
 4. Du fick också se det, visst var det fint! Och fantastiskt och liksom stort! Vi hade tur här också, molnen skingrades för en liten stund precis vid rätt tillfälle!
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Även om det var mulet var det helt klart en mäktig upplevelse.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.