Staden

DSC_0672s

Om man, likt mig, är intresserad av stadsplanering i allmänhet och Stockholms nyare (och äldre) historia i synnerhet är Anders Wahlgrens filmer en absolut nödvändighet att se.

Jag köpte den här samlingsboxen för ett tag sedan och har fått mig ett antal timmar tidlös skönhet blandat med upprörande riv ner-mentalitet till livs.

Vad som tog åt Stockholms stadsplanerare på 60-talet kan man bara drömma mardrömmar om. Hela city skulle rivas (och mycket revs också) och hiskeliga trafikleder skulle dras kors och tvärs rakt genom staden. Vem vet var det hela hade slutat om inte folk fått nog och pengarna tagit slut.

På ett initierat och tämligen kritiskt sätt berättar Wahlgren om dessa klåfingrigheter (läs nidingsdåd) ledsagat av intervjuer och både gamla och nyare bilder från staden.

I boxen finns filmerna Spelet om Stockholm, Staden i mitt hjärta, Stadens själ, En kluven stad, Kungsträdgården och Vällingby.

Jag hoppas att dagens stadsplanerare ger sig tid att se de här filmerna och att de aktar sig rysligt noga för att begå liknande misstag igen.

Några av filmerna finns att se på SVT Öppet arkiv.

Själv köpte jag min box på Ginza.

Kommentarer

 1. Här rivs för att få luft och ljus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. – Här skall ej byggas upp igen!
   Här röjes blott för Esplanaden!
   – Ha! tidens sed: att riva hus!
   Men bygga upp? Det är förskräckligt!

   Radera
 2. Mm 700 hus revs i city, som idag ser ut som ett helvete enligt mig. Jag vet inte hur många gånger jag sett dessa filmer med stirrande ögon och med gapande mun... undrande hur och varför detta har kunnat skett. Hjalmar Mehr och hans armé har verkligen förstört vår älskade huvudstads citykärna. Nästa gång det ska rivas i city kommer i varje fall inte jag att protestera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur de tänkte och om de verkligen kunde sova gott om nätterna...

   Radera
 3. Ett gammalt blogginlägg om citys våldtäkt - http://gardener.blogg.se/2010/march/klara-kvarteren.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härvidlag tycker vi exakt lika du och jag...

   Radera
 4. Och sedan följde övriga städer efter. Västerås förstörde de helt, bara ett kvarter runt Domkyrkan återstår. Gräsligt. Men Hjo är intakt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dom inte klämt något överjävligt domus någonstans i Hjo också?

   Radera
 5. Jag tycker att det är fruktansvärt. I min hemstad Karlskoga revs hela den gamla stadskärnan förutom ett (1!) hus vilket sedermera eldades upp i samband med ett försäkringsbedrägeri. Kvarteren ersattes av ett stort varuhus i betong.
  Idag känner jag ingen glädje i att besöka min hemstad.
  Ingenting finns kvar av min barndoms miljöer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtat gråter! Vart tog känslan vägen?

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda