Nyårsnatt

nyarsnatt11

Det här gamla trycket har jag hittat i mormors och morfars samlingar, och det har hängt med mig i många år nu. Vanligtvis sitter det på väggen i mitt syrum, men nu vid nyår brukar det inta en mer central plats.

Nyårsnatt målad 1911 av Julius Kronberg, (1850-1921).

Originalet lär hänga i Kronbergs ateljé, som han lät bygga på Lilla Skuggan 1889. Numer står byggnaden på Skansen och är uppsatt på min lista över besöksmål, och jag tror att jag så fort som möjligt ska gå och få mig en titt på tavlan.

Mitt gamla tryck är gulnat och vattenskadat, men jag tycker ändå väldigt mycket om det. Är det inte rent av något prerafaelitiskt över det?

Jag vill med denna gamla bild önska dig en stämningsfull nyårsnatt!

Kommentarer

  1. Det var vackert! Är svag för bilder från då det fortfarande inte var farligt med högtidlighet. Och stämning! Jag sträcker genast på ryggen och känner mig redo för det nya året :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den fin! Och visst måste vi få tycka att det är fint med högtidlighet och stämning utan att bli ihopablandade med obskyra strömningar! Aldrig att jag tänker låta sådana ta ifrån mig min historia, mina favoritmålare, min favoritarkitektur eller mina traditioner. Nu tar vi oss an det nya året! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda