Favoriter i repris - 2014

Nyårsafton och dags för summering av bloggåret 2014. Några, både små och stora, mirakel har det blivit, och det är dessa som gör det värt att blogga. Att vilja visa det jag ser och upplever. Önskan att dela med mig. Kanske ge tips på nära och (halv)fjärran resmål, men också visa på det stora i det lilla, upptäckterna i vardagen.

Som vanligt delar jag in mina favoriter efter mina etiketter. Så här kommer några av det gångna årets guldkorn i repris. Jag presenterar dem i kronologisk ordning, från januari till december.

Bästa Författare

sidensammet

Maria Lang - Deckardrottning
Min maratonläsning av Maria Langs deckare i januari. Inte för att hon är min favoritförfattare, utan bara för att jag ville få någon sorts helhetssyn på hennes böcker och författarskap. Att det sen var ganska underhållande och bitvis riktigt spännande var ju bara en bonus. Sedan visade det sig också att inlägget blev en riktig klickfavorit och det hamnade till och med på Topp Tio ett tag i höstas. (Bokillustration av Rolf Lagerson)

Bästa Boberg

_DSC0041t

Tulestationen – portalerna
Att ta med något av Ferdinand Boberg bland årets favoriter är ju absolut nödvändigt. Att få se och fotografera någonting av hans tanke och penna gör mig lika lycklig varenda gång. Och när jag helt apropå hann slinka förbi det gamla elektricitetsverket på Tulegatan i Stockholm i februari, var den dagens lycka gjord.

Bästa Arkitektur

_DSC0216e

Engelbrektskyrkan 100 år
1914 invigdes Engelbrektskyrkan i Stockholm, den himlasträvande skapelsen ritad av Lars Israel Wahlman. Jag har besökt den förut, men får aldrig nog. Jag hittar hela tiden nya detaljer att fotografera och jag kommer med all säkerhet att gå dit igen. Opp i tornet måste jag ju bara, till exempel.

Bästa Klorofyll

_DSC0143j

Junibestyr
Den ljuvliga känslan av att gå ut i den spirande, livskraftiga, jublande, tidiga junigrönskan, köra fingrarna i jorden, dofta på allt som vill opp, andas, leva. Jag kan inte beskriva det bättre än att visa dessa mina junibestyr i trädgården. Oh, dröm i midvintertid!

Bästa Barndom

17

Rottneros
Tvärs över sjön från min barndoms sommarviste, den lilla stugan vid sjön Fryken där far ägde en stor skogsfastighet (delar av hans barndomshems marker), ligger Rottneros. Jag har inte varit där sedan jag minns inte när, så besöket i somras triggade igång en hel hoper minnen.

Och att få höra fryksdalsmål igen. Jag talade aldrig bohuslänska som barn. Värmländska däremot, det bredde jag på med så fort jag fick se Fryksdalshöjden blåna i fjärran. Och Blåbbärskul. (Hur skriver man tjockt L?) Och Tossebergsklätten. Nå…  Lilla fröken Fräken ifrån Fryken.

Bästa Vattenkraft

_DSC0196p

Vattenhjul, stånggång och vändbrott
Stånggången vid Pershyttan utanför Nora var en riktigt trevlig vattenkraftsupplevelse. Det stora Polhemshjulet och stånggången som var i drift. Kan inte säga annat än…  Gillar!

Bästa Österlen

_DSC0490bb

Brösarps backar
En plats i mitt hjärta. Nära, nära men alltför långt borta. Vill dit. Nu. Alltid.
 
Bästa Brunnsviken

DSC_0112s

Utmed Brunnsviken till Stallmästaregården
Det är både vackert och intressant att traska utmed Brunnsviken, och den här gången styrde vi stegen mot Stallmästaregården, som ligger vid dess södra ände. En upplevelse eftersom jag – skam till sägandes – aldrig varit där förut.

Bästa Slott

DSC_0264fv

Festvåning
Det har inte blivit så särdeles många slott till min slottssamling under året som gått. Vad jag däremot hittills legat rysligt lågt med, är mitt “eget” slott, där jag arbetar. Djursholms slott. Därför tyckte jag nu i december att det var hög tid att jag presenterade vår fina festvåning. Det är bara att boka för en oförglömlig fest i fantastisk miljö!

Så. Med denna lilla tillbakablick på året som gått, vill jag önska alla mina läsare och följare ett riktigt Gott Nytt År!
Jag ser fram emot 2015 och alla de små och stora Mirakel det kommer att bjuda på!

Kommentarer

 1. Jag ser också fram mot 2015 års Mirakel! Alltid lika kul att se dina fantastiska bilder och läsa om spännande upptäckter. Gillar särskilt industrimiljöer och Boberg.

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år tillbaks!
  Alltid lika roligt att läsa din folkbildande mirakelblogg. Oberoende av tema.

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt Mirakelår! Och varmt tack för det gångna! Din blogg ger härlig energi - för alla sinnen!
  Stor nyårskram!

  SvaraRadera
 4. Jess! Tack! Och massor av nya mirakel under nya året! Och kanske lite återbesök i gamla mirakel - det går ju lätt, här finns massor att bläddra i.
  Mu

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda