Villa Mittag-Leffler

_DSC0228ml

Efter att i åratal traskat förbi den här mäktiga villan på Djursholm, fick jag äntligen möjlighet att få komma in och studera den lite närmare. Jag har varit inne förut, men då var det något helt annat som mitt objektiv riktades mot. Eller ska jag säga…  några andra.

En skimrande blågrön vårvinterkväll öppnades dörrarna för en liten utvald och nyfiken skara.

_DSC0231ml

Villa Mittag-Leffler.

_DSC0232ml

Min vana trogen tog jag ett varv runt huset först.

_DSC0233ml

Detaljerna, byggnadsmaterialet, dekorationerna, den varma ockraröda färgen, de små “stubbarna” på tornkrönet. Allting skvallrar om något alldeles omisskännligt; Ferdinand Boberg!

_DSC0235ml

Men det var inte han som ritade huset från början.

Den som fick uppdraget då, av byggherren Gösta Mittag-Leffler, var arkitekten Rudolf Arborelius. Mittag-Leffler var en av de förste att köpa tomt när Djursholms villastad grundades 1889, och han köpte sig en rejäl en, en av de största i hela Djursholm.

Arborelius ritade en villa, oregelbunden till formen och med fasad av tegel och spån; en villa tydligt påverkad av den amerikanska “The shingle style”. Ett sommarnöje året om.

_DSC0244ml

I början av 1891 står villan klar för inflyttning.

Men det dröjde inte mer än sju år förrän boet blev för trångt och en utbyggnad planerades. Även denna gång anlitades Arborelius. Ett torn tillkom och spånutsmyckningen ersattes av natursten.

1903 är det dags igen. Västfasaden byggdes om, en terrass tillkom och en stor granittrappa flyttades.

Som om inte det vore nog tar man nytt stortag redan 1906 och det är nu Boberg kommer in på scenen. Mittag-Leffler samlar böcker och hans bibliotek räcker inte till. En hel våning byggs på, med ett bibliotek i två plan, som en gång för alla ska kunna inrymma hans många rariteter. Boberg gör om fasaden helt och hållet, den får sin puts och taket får helt nytt utseende. Hela huset utstrålar nu det för Boberg så typiska vilande lugnet.

_DSC0236ml

Men nu går vi in!

_DSC0303ml

Nedre hallen, som stod klar redan vid ombyggnaden 1903, är ritad och inredd av arkitekten Carl Westman. Den är som ett helt litet sällskapsrum med lackade paneler, synliga takbjälkar och en öppen spis.

_DSC0239ml

På var sida av det väldiga, bågformade fönstret sitter två små blyinfattade fönster med läsande kvinnor.

_DSC0242ml

_DSC0297ml

_DSC0298ml

Den öppna spisen har ett tänkespråk, omgivet av ugglor, på frisen: “Talet är tänkandets början och slut. Med tanken föddes talet. Utöfver talet når tanken icke”. Mittag-Leffler var matematiker och man kan fundera på vilken typ av tal han avser.

_DSC0245ml 

_DSC0246ml

I salongen sitter ett porträtt av Göstas mor, Gustava Leffler, målat av Carl Larsson. Fascinerande är de små porträtten i porträttet; alla de små fotografierna. Närmast Gustava, vid hennes armbåge, sitter Gösta själv.

_DSC0248ml

Blomsterrummet i nedre tornrummet, med byst av Mittag-Lefflers syster, författarinnan Anne Charlotte Leffler.

_DSC0256ml

Biblioteket på andra våningen, även det med inredning av Carl Westman.

_DSC0294ml

_DSC0254ml

“År 1891 väfde Jakob Kulle denna matta för G Mittag-Lefflers biblioteksrum å Djursholm. Sibi et amicis Gustavus Mittag-Leffler. Bibliothecam hanc collegit Studio Mathematico Praesertim adaptam.” står det på den väldiga och färggranna mattan under biblioteksbordet.

_DSC0293ml

_DSC0295ml

_DSC0258ml

Och sen, mina vänner, sen blir det riktigt spännande. Biblioteket fortsätter in i tornrummet och sträcker sig över två våningsplan. Ett galleri löper runt under hyllorna på det övre planet. Även här var det Carl Westman som ritade inredningen.

_DSC0259ml

Via ett litet rum och en smal trappa tar man sig upp till läktaren i det övre tornbiblioteket.

_DSC0260ml

Här var mörkt och trångt, men jag kunde ändå inte låta bli att försöka få en bild av det här fantastiska ventilationsgallret; ugglor i mässing. Ber om ursäkt för skakningsoskärpan.

_DSC0271ml

_DSC0265ml

_DSC0268ml

Och nu…

Till…

_DSC0274ml

Ferdinand Bobergs bidrag till Mittag-Lefflers bibliotek… Även det i två plan med ett galleri runt om.

_DSC0276ml

Drar efter andan…

_DSC0284ml

Rymd, ljus, luft och…   böcker.

_DSC0282ml

Även möblerna har Boberg ritat.

_DSC0278ml

I ett hörn tronar Mittag-Leffler själv i övermänsklig storlek; ett verk av Carl Milles.

_DSC0291ml

Även hallen utanför det stora biblioteket har fantastiska dekorationer, här början på trappräcket upp till galleriet. Pennor och böcker. Omfall det nångång skulle saknas.

_DSC0252ml

I hallen en trappa ner tronar den här knubbige gentlemannen.

Detta var bara ett axplock av allt det fantastiska som finns att se i den många gånger ombyggda villan nära Djursholms torg. Det var en privat visning och det är svårt att ta helhetsbilder av rum när de är fylla med folk. Kanske jag någon gång kan komma tillbaka och få lite fler bilder när det är tomt och rummen strålar av dagsljus. Jag tror att jag får.

Husets byggherre Gösta Mittag-Leffler var en av samtidens främste matematiker. Han byggde upp ett av världens främsta matematiska bibliotek, som – som synes - alltjämt ryms inom husets väggar. Huset innehåller idag en internationellt ledande matematisk forskningsinstitution med gästforskare från hela världen, Institut Mittag-Leffler.

Adressen är Auravägen 19, Djursholm.

_DSC0306ml

Och nu säger vi adjö för den här gången. Mitt stora tack till före detta och nuvarande personal på Institut Mittag-Leffler.

_DSC0307ml

Vill du läsa mer om detta fantastiska hus, kan du med fördel göra det i Eva Asztélys avhandling “Villa Mittag-Leffler” som finns att tillgå i “Skrifter utgivna av Samfundet Djursholms Forntid och Framtid”, årgång 1994.

Kommentarer

  1. Spännande, intressant och genom dina bilder mycket sevärt!
    Glad påsk!
    /SA

    SvaraRadera
  2. Sånt bibliotek vill jag också ha!

    SvaraRadera
  3. Roligt att se! Jag har också funderat på detta hus då när jag bodde mittemot dvs Stocksundtorp men var på andra sidan ibland:)
    Det är pampigt.....Vilket bibliotek!!!
    Härligt.
    Trevlig Hleg.
    Christina fr Norrtälje vän med Monica Axén :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit, Christina! Ja det är i sanning ett pampigt hus.

      Radera
  4. Det kallar jag hus! Och bibliotek! Så vackert! Där kunde man strosa runt länge och bara njuta av vackra rum, bokryggar och dekorer. Och så konstaterar jag att mina Billy-bokhyllor från IKEA (trots att de fungerar som de ska) efter detta lider av mindervärdighetskomplex.
    ;-)
    De blyinfattade fönstren med de läsande damerna gillar jag lite extra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget ont om Billyhyllor. Böckerna ska tala, bokhyllorna tiga har jag hört. Problemet är väl snarare de moderna, fyrkantstråkiga rum de står i...

      Radera
  5. Mira, glömde fråga: Du ser väl serien i SVT, "Rummet formar dig"? Mycket intressant om arkitektur. I kväll på Kunskapskanalen 21:30.

    SvaraRadera
  6. Som vanligt helt underbart bild- och textreportage signerat Mira. Undrar hur det kändes att bo där i verkligheten ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Monet! Tja, vem vet. Kanske var de hemmablinda...

      Radera
  7. Hej Mira,
    vilka jättefina bilder! Det är verkligen ett fantastiskt hus och en underbar miljö att jobba i. Det är jätteroligt att du gillade ditt besök och du är välkommen åter att fotografera nu när ljuset är ett annat.

    Vänliga hälsningar
    Jenny Wiklund, administratör på Institut Mittag-Leffler

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jenny! Att få arbeta i ett vackert hus vet jag precis vad det handlar om, själv jobbar jag på slottet! Kul att du tyckte om mina bilder och jag återkommer gärna.

      Radera
  8. Så, nu vet vi alltså hur det ser ut i himmelriket. Helt underbart naturligtvis! detta måste väl ändå vara så nära en gudomlig plats man kan komma, skönhet och kunskap i en magisk förening.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lustigt hur olika folk reagerar på det här huset. Själv tycker jag mycket om det, du tycker det är himmelriket, andra tycker det är hiskeligt. Men det är väl med arkitektur som med allt annat; det finns lika många tycken som tyckare...

      Radera
  9. Tackar för denna tur genom huset, som jag känner väl, då jag haft förmånen att arbeta där, i direkt anslutning till stora biblioteket och tornrummet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du hittade hit och tyckte om mitt lilla reportage. Det måste vara en fantastisk arbetsplats. I synnerhet om man tycker om böcker och arkitektur.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg