Växthusnatt



Månen satt som en halv cheddar på himlen och trädgården glimmade av lyktor. Längs vägar och gångar ormade marschallernas ledljus och Edvard Anderssons växthus låg som en skimrande glaskatedral mitt i septembernatten.



Det var växthusnatt med grekiska förtecken i Bergianska trädgården. I Gamla orangeriet serverades grekisk mat, hos Edvard spelades grekisk musik och i Victoriahuset blommade Victoria.



Överallt i växthusen lyste levande ljus och lyktor och runt växterna smög folk med ficklampor och lyste på blommor och blad. Det var väldigt mycket folk. Lammspetten tog slut och kön till caféet var ringlande lång.



Kanske var det lite för mycket folk för min smak och kanske gav vissa isande blå led-ficklampor ifrån sig lite väl kyligt ljus. Men sammantaget var det en häftig upplevelse.



I Victoriahuset var det visning när vi kom dit. Två vita näckrosor kisade i dunklet och i de stora bladen flöt värmeljus. Rundeln runt dammen var tjock med besökare, men vi kunde ändå tränga oss fram och se en skymt av skönheterna.




Lite av magin förtogs av den massiva folkmassan. Kanske skulle man ordna flera växthusnätter, så att alla som ville uppleva det här, fick lite mer plats att röra sig på - och få lammspett.

På något sätt var behållningen av besöket de marschallupplysta gångarna i en för övrigt nedsläckt trädgård, den gnistrande stjärnhimlen ovanför och de skimrande växthusen från utsidan. Och de spelande ljuskäglorna från ficklamporna där inne.

Kommentarer

  1. Åh, skulle gärna varit med! Istället var vi ute och klättrade i berg. Ja, inte i mörkret förståss...

    SvaraRadera
  2. Ninna: Ja, det hade du gillat! Men det borde ha funnits lammspett kvar!

    SvaraRadera
  3. Gud jag blir helt tokig!!!! Vad alla har så fina bilder! Bara jag har en kass kamera!
    Fin natt har du haft! Mysigt!

    SvaraRadera
  4. Det där verkar ha varit en "billan-natt".. sånt där gillar jag!
    Fast jag är liiiite lätt allergisk mot folkträngsel och slut på mat:)
    Härligt inlägg som vanligt!

    SvaraRadera
  5. Mammatillungar: Välkommen till min blogg! Kass kamera är inte kul! Om du tycker det är roligt att ta bilder, kanske du skulle unna dig en som är lite bättre! En där du lite mer kan påverka resultatet och inte vara fånge under en trubbig automatik. Ja, det var lite ståpälskänsla över det där växthusbesöket...

    Billan: Jag tror nästan de blev lite tagna på sängen av att det kom så mycket folk. Ändå verkar det inte vara första gången de anordnar växthusnatten. Och marschallkontot verkar ha varit enormt. Det var hundratals...

    SvaraRadera
  6. Vilket ovanligt och stämningsfullt evenemang du var med på och vilka spännande bilder du kom hem med!

    SvaraRadera
  7. Staffan H: Helt klart spännande! Mitt smidiga enbensstativ låg kvar hemma, så jag fick pressa mig själv och min kamera till bristningsgränsen...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg