Nässelsoppepremiär

nass2

Så kommer då äntligen den där aprilkvällen med lågt stående sol, då man förhoppningsfullt passerar sitt hemliga favoritnässelställe på hundpromenaden, och ser att nässlorna är perfekta. Lagom stora, lagom späda och legio.

nass1

Att man inte har något att plocka i och heller inga handskar gör inte ett dugg. Fingrarna pricklar så trevligt efteråt och vi hundägare har ju alltid somliga behållare med oss, eller hur!

DSC_5155n

Hur som haver, jag fick ihop nästan två liter tesslor där i solnedan. Här följer det recept jag brukar använda mig av. Det brukar räcka till fyra personer.

Skölj nässlorna noga i flera omgångar kallt vatten. Plocka bort skräp och grova delar.

Koka upp en halv liter vatten till två liter nässlor.

DSC_5156n

Lägg i nässlorna och låt dem koka i fem minuter.

DSC_5158n

Sila av kokvattnet, men häll inte bort det. Det ska användas i soppan.

DSC_5159n

DSC_5160n

Hacka nässlorna fint eller använd stavmixer. Hacka också cirka två matskedar gräslök.

Fräs en matsked smör med tre matskedar vetemjöl. Smula ned två kyckling- eller grönsaksbuljongtärningar. Späd med det avsilade kokvattnet plus en halv liter vatten till. Låt redningen koka ett par minuter.

DSC_5162n

Hårdkoka ett ägg per portion. Låt dem gärna umgås en stund innan de hamnar i soppan.

DSC_5163n

Tillsätt nässlorna till redningen och häll i en deciliter grädde. Man kan också med fördel mixa nässlorna direkt i soppan i det här skedet. Krydda soppan med timjan, nymalen svartpeppar och lite malen muskotnöt.

DSC_5165n

Servera soppan rykande varm med knäckemacka med god ost till.

DSC_5167n

Som dekoration har jag även lagt i ett par strån av vår egenhändigt uppkomna gräslök.

Life is good!

Kommentarer

  1. Blir du ledsen om jag säger att jag skulle aldrig i livet äta nässelsoppa! När jag var i första klass och vi var ute och lekte blev jag av misstag knuffad i ett dike med nässlor, det var senare så jag var ju barbent och hade kortärmat och gissa om jag trodde jag skulle dö. Jag fick ligga på stolar i skolsalen, jag trodde jag skulle brinna upp.....
    Men smaklig måltid!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  2. Tänk att något så eländigt stickigt kan förvandlas till något så gott! Får nog ta mig en tur till trädgårdens bortersta del. Men jag är lite feg. Det får bli handskar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda