måndag 26 oktober 2015

Doft, färg, smak och omsorg om råvarorna

DSC_3715m

Man kan inte beskriva en fransk by utan att berätta om maten, och i just den här lilla franska byn är man helt självförsörjande på allt vad frukt och grönsaker heter. Solmoget, doftande och garanterat eko.

Omsorgen om maten är A och O. Som den lilla bouquet garnin som får koka med potatisen. Lager och timjan naturligtvis från den egna kryddträdgården.

DSC_3721m

Den hemlagade mayonnaisen. Vilken doft!

DSC_3724m

Hemgjord korv och kött direkt från slakteriet. Uteköken är mycket vanliga. Här både steker, grillar och kokar man. På gas.

DSC_3610m

Nå, bröd köper man för det mesta. Boulangerier finns i stort sett överallt.

DSC_3742m

Generöst, varmhjärtat och stora mängder. Ingen ska behöva gå hungrig från bordet. Äter gör man i timmar. Inte bara två eller tre rätter, utan först smakbit – amuse bouche,  sedan förrätt, varmrätt, sallad, ost, bröd och dessert, och kanske en dessert till. Samt vin av olika styrka och kulör.

DSC_3596m

Allting vackert upplagt. Maten ska vara fröjd både för öga och gom.

DSC_3823m

En specialbeställd dessert. Katalansk fruktkaka. Detta är den lilla bit som blev över. Ingen orkade en enda tugga till.

DSC_3731m

Vi behövde inget annat göra än äta, njuta, tacka så mycket för maten och gå långa promenader.

4 kommentarer:

  1. Åh, plötsligt blev jag alldeles förfärligt hungrig. Men man ska ju helst inte äta på kvällen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kan man väl få synda lite! ;-)

      Radera
  2. Maten i Frankrike är tvivelsutan en del av resans nöje. Så är det.

    SvaraRadera

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.