Den runda slussen i Agde

DSC_3498r

Jag hade läst om den tidigare, den runda slussen i Agde, L'écluse ronde d'Agde, kollat in den på min favoritsajt Google Maps och nu var jag bara tvungen att få se den i verkligheten.

DSC_3501r

Canal du Midi går från Sète till Toulouse. Därifrån kan man, tvärs igenom Frankrike via floden Garonne, ta sig ända till Atlanten. Canal du Midi är i sig värd en hel hoper inlägg (varav åtminstone ett till kommer) men den här gången ska det handla om en rund sluss.

DSC_3503r

Slussen byggdes 1676 av vulkansten och var från början 29 meter i diameter och 5,20 m djup. Den har tre öppningar, var och en med olika vattennivå. Två av öppningarna går i Canal du Midis riktning, den ena mot Béziers (Toulouse) och den andra mot Étang de Thau (Sète). Den tredje går vinkelrätt ut mot en liten Canalet mot floden Hérault och staden Agde.

DSC_3504r

På senare tid (1970-tal) har slussen utökats för att kunna ta större båtar, och är inte längre rund.

DSC_3511r

Vi hade sådan tur att det kom en båt från Sètehållet, så vi kunde få se en slussning. Du som följt min blogg en längre tid, vet att jag är barnsligt förtjust i allt som har med slussar och vattenvägar att göra.

DSC_3513r

Något som är lite märkligt är att jag på flera äldre bilder sett den här delen helt kantad med resliga plataner, som är så vanligt längs med Canal du Midi. Här är de helt borta. Kan de ha tagits ned vid ombyggnaden av slussen? Eller har de drabbats av den platansjuka som gjort att många träd har fått tas ner i södra Frankrike?

ecluse

Klicka på bilden för att komma till källan.

DSC_3514r

Det är i sanning fråga om millimeterpassning för att ta sig igenom slussportarna.

DSC_3520r

Vattennivån är i det här skedet i nivå med “Sètearmen” av kanalen.

DSC_3523r

Båten åker in och portarna mot Sète stängs.

DSC_3525r

Den riktar in sig för att inte fara rakt igenom, utan vika av ner mot Agde.

DSC_3527r

Här är de dubbla slussportarna mot Beziershållet. Måste väl vara dubbla för att vattnet här kan trycka på från båda hållen.

DSC_3532r

Vattnet strömmar ut från slussen och ner i den lilla Canaleten mot Agde. I fonden skymtar kyrkan, byggd i den för staden berömda bruna basalten, vilket får den att se nästan svart ut.

DSC_3544r

Här har vattnet sjunkit betydligt och portarna öppnas.

DSC_3550r

Mycket skrufs i vattnet var det. Slussvakten fick ta fram stora skrufsskrapan för att det skulle gå att öppna ordentligt.

DSC_3553r

Så. Ut i Canaleten och vidare ut på Hérault och kanske mot havet.

DSC_3557r

Färgen på vattnet var verkligen…  mustig. Innehåller uppenbarligen massor av slam. Det hade ju regnat en hel del uppströms Hérault tidigare.

DSC_3559r

Efter avslutad slussning stängs portarna mot Canaleten och vattnet släpps på ifrån Sète igen. Och tillbaka mot slussvaktarstugan går slussvakten, en ung, mörkögd fransyska.

DSC_3534r

Så. Det var den runda slussen i Agde. Det jag kommer att visa härnäst i den här kategorin är om möjligt ännu märkligare… 

 

Kommentarer

 1. Precis som du skriver så är det plantansjukan som drabbat dessa träd. När vi besökte detta område första gången 2010 kantade plantanerna kanalen. Nu är de kapade, men har läst att nya planteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sorgligt! Vattenvägen bort mot Sète var ju verkligen en tunnel av vegetation. Har du slutat blogga Dubbelörn, eller är det bara ett tillfälligt uppehåll?

   Radera
 2. Underbart! Helt underbart! Mera!

  SvaraRadera
 3. Tänk att vi missat denna trots att vi varit i Agde några gånger! Tack för tipset - det blir definitivt ett besök där nästa gång. Kul att det kom en båt precis när du var där!

  SvaraRadera
 4. Spännande om Canal du Midi. Kände inte till den där treslussdelningen. Har bott på hotell alldeles intill kanalen i Carcassonne.

  SvaraRadera
 5. Hej Mira, roligt att ni varit i våra trakter igen! Nästa gång kanske vi ses :) hälsar Karin

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.