Kumlaby kyrka

DSC_1642kb

Det ligger en gammal kyrka på Visingsö. Det ligger två, förresten, men den här är äldst. Kumlaby. Lite mitt på ön.

Den byggdes på 1100-talet, byggdes om på 1400-talet och när Brahekyrkan vid borgen stod klar runt 1630 blev den skola.

DSC_1638kb

Världens frälsare, rädda oss!
Vishetens begynnelse är gudsfruktan.
Braheskolan

Står det. Tämligen fritt översatt.

DSC_1627kb

Man tittar i taket. Det är lite svårt att låta bli när målningarna är både medeltida och från 1600-talet. Nu i milda blekta färger men säkerligen lysande och färgstarka från början. Vilken upplevelse det måste varit att stå där och titta i taket när kyrkan var nymålad. Och vad skulle folk göra? De begrep ju ändå ingenting av den latinska predikan.

DSC_1631kb

DSC_1628kb

DSC_1629kb

När kyrkan blev skola lät Brahe helt sonika kapa av tornspiran på mitten och där anlägga en utkiksplattform för djäknarna att idka astronomiska spekulationer på. Då som nu lär utsikten vara hänförande. Man kan ju titta runtersomikring också, och inte bara opp i skyn.

Nåväl. Jag beslöt att gå upp och titta jag också.

DSC_1634kb

Milda Moses! Ska jag upp där?

Jag klämde, trampade och klev på ojämna, olikhöga, olikbreda trappsteg av både sten och trä. Flera av dem mera stegar än trappor.

DSC_1637kb

När jag kommit i kyrkklockshöjd insåg jag att detta torn icke skulle komma att begås av mig och beslöt att vända.

DSC_1635kb

Milda Moses! Ska jag ner där?

DSC_1640kba

Nå. Svettig, darrig i knäna och med lätt skrapade knogar fann jag det för gott att beskåda plattformen från utsidan istället. Höga höjder och smala, branta trappstegar har aldrig varit riktigt min melodi.

DSC_1640kbb

Gillar klockan. Men jag såg inget urverk därinne. Måhända kom jag inte tillräckligt högt.

DSC_1644kb

Och vad har hänt här då? Befanns fönstren för små?

Hursom. När den nya kyrkan borta vid borgen togs i bruk blev Kumlaby som sagt skola och det höll den på med ganska länge, ända in på 1800-talet. Efter det blev den lagerlokal, missionshus och är nu renoverad och åter tagen till kyrkbruk.

Den är fin.

Kommentarer

  1. Vilket fantastiskt ställe!
    mvh
    Ingemar
    http://inganv.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingemar! Kul att du hittade hit! Visst är kyrkan fin! Jag tycker det är så roligt att hitta fina platser att dela med mig av. Nu ska jag gå in och titta på din blogg!

      Radera
  2. Hu! Såna trappor drömmer jag mardrömmar om!
    Och en bevingad ko? En bevingad häst har jag hört talas om, en pegas. Men vad heter en bevingad ko?

    SvaraRadera
  3. Åh så fina bilder! Suggestiva bilder av trappan. Jag är inte så förtjust i höjder men det veta allt sjuttsingen om jag inte hade fortsätt uppåt i alla fall. Gör du det nästa gång?

    SvaraRadera
  4. Tänk - de som byggde detta. Utan avancerade maskiner. Vackert stenarbete. Men har man lätt för svindel så har man, det är inte så mycket att göra åt. Men välbyggt är det och håller gör det nog några år till ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg