Stort bryggeri lite i skymundan

Inspirerad av bloggvännen Gabrielle tog jag mig en sväng ut på Kungsholmen i Stockholm idag, för att kika på Stora Bryggeriet vid Hornsberg, eller rättare sagt det som finns kvar av det. Eller rättare sagt - det som syns.

_DSC1430sb

Hela kvarteret såg ut som en byggarbetsplats. Skopor, lastbilar, män i hjälmar… Här finns inget bryggeri…

Till slut, mellan en tegelkloss och en korrugerad plåtlåda i mastodontformat, kunde jag se en bit av den vackra byggnaden. Inklämd. Hopklämd. Men kvar. I alla fall delar av det.

_DSC1431sb

Bryggeriet stod klart kring årsskiftet 1891-92 och man gick ut stort med reklam och affischkampanjer för det öl man bryggde här.

Efterfrågan blev så stor att bolaget i sin iver lät kvaliteten på ölet sjunka.

Detta uppskattades föga bland konsumenterna och AB Stora Bryggeriet tvingades gå i konkurs 1910.En gång i tiden låg här ute vid Hornsberg en malmgård som tillhörde Gustav Horn. Malmgården Stora Hornsberg, eller Hornsbergs slott, som det också kallades, uppfördes under 1600-talets andra hälft med Jean de la Vallée som arkitekt. Malmgården revs när bryggeriet skulle byggas. Synd. Det hade varit trevligt med ett 1600-talsslott härute.

Stora_Hornsberg

Hornsberg_1772

Den här gången hade jag inte så mycket tid på mig för att titta närmare på området, men jag kommer garanterat att återvända för att få se mer. Vad finns här idag? Vad är det för byggen på gång? Kan man komma närmare och se mer av det gamla huset?

_DSC1432sb

_DSC1433sb

Stora_Bryggeriet_1890

Arkitekten Gustav Lindgrens fasadritning.

brygg

I sitt inlägg om Hornsberg visar Gabrielle en liten broschyr om bryggeriet. I den finns denna bild på Stora Bryggeriet som det såg ut från Ulvsundasjön. Broschyren finns numer på Stockholmskällan, och du kan bläddra i den här.

Färgfotografierna är mina egna. Affischerna, ritningen, kartan och gravyren från Stora Hornsberg kommer från Wikimedia Commons. Det svartvita fotografiet kommer från Stockholmskällan.

Kommentarer

 1. Trevligt att du gick dit. Jag visste inte att det var så där inklämt och nästan osynligt. Det var så ruggigt kallt när jag var där att jag inte gick runt åt det hållet. I stället höll jag mig längs kanalen vilket väl i och för sig inte gjorde det varmare! Det drog ju kallt från is och vatten. Nåja, jag ska gå dit igen en annan dag. Kanske t.o.m. får höra koltrasten om den nu kan göra sig hörd i byggbullret.
  Trevligt också att du länkat till min blogg, tack tack! :-)
  Såg du förresten att jag har ett lejon där? Du brukar ju ha jellon med emellanåt.

  SvaraRadera
 2. Gabrielle: Efter att ha sett ditt inlägg, kunde jag bara inte låta bli. det verkade vara en plats helt i min smak. Men den här gången hade jag bråttom och gick inte runt, utan stack bara in gluggen genom staketet och rasslade lite. Och när det börjar grönska, ska jag ta mig tid att traska lite både här och där i området. Jellon???

  SvaraRadera
 3. Fantastisk blogg! Jag hittade hit när jag sökte på det gyllene snittet, som jag för övrigt kände till sedan tidigare, men ab-so-lut inte kunde förklara...
  Jag bloggar en del själv och det finns nästan inte tid att följa andras texter och bilder.
  Men skall jag följa någon så verkar det vara din..
  Hälsningar
  Janne

  SvaraRadera
 4. Jag säger samma sak som jag har sagt förut - du borde ge ut en bok!

  SvaraRadera
 5. FörortsFilosof: Kul att du hittade hit. Just min förklaring av gyllene snittet verkar vara ett av de mest besökta inläggen. Det där man begriper men inte kan förklara, som du säger. Och bloggande - över huvud taget vistelse i bloggvärlden - skulle kunna vara heltidsjobb. Roligt heltidsjobb.

  Christina: Och jag rodnar som vanligt och ser mig förvirrat omkring efter villiga förlag...

  SvaraRadera
 6. Vilket fint hus, det har jag helt missat! Vad skall hända med det gamla bryggeriet?

  Jag åkte förbi utkanten av Hornsberg för ett par dagar sedan i bil. Det både rivs och byggs i rask takt där ute. Skall promenera dit ut någon dag när det blir varmare.

  SvaraRadera
 7. Rävjägarn: Jag har inte en aning. Jag ska som sagt försöka ta mig dit igen och luska lite.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.