Sinnrikt - Smak


Maten på Korsika är en upplevelse! I de allra flesta fall får man fräscha råvaror, synnerligen smakfullt tillagade och upplagda. Köket skulle man kunna säja är en blandning, ett mycket lyckat giftermål, mellan den franska och det italienska, fast med sin alldeles egna arom.

Längs kusterna kan man frossa i fisk och skaldjur, och trots att Korsika inte är någon fiskeö (hoten kom alltid från havet, därför undvek man det så långt det gick) så finns alltid en hel del att välja på. Grillat, ungsbakat, i soppa eller sallad.

Inåt landet är det vanligt med lamm i alla former, och fåren kan man se gå och beta som vita, svarta eller grå prickar i macchian.

Reser man i bergen så är det regel att man stöter på de högbenta, vackra, frodiga grisarna som strövar runt i små flockar längs vägarna, ivrigt nöffande och bökande. Eller tätt sammanpackade i en sömnig sovgrop. Sådana djur känns det alls inte obehagligt att äta opp, efter ett sådant liv.

En korsikansk specialitet är det rökta köttet, som saluförs hängande på ställningar. Prizuttu, den lufttorkade skinkan. Figatellu, rökt leverkorv. Coppa, rökt grishals och Lonzu, rökt fläskfilé.

Frukt och grönsaker säljs på marknader, längs vägkanter och i småbutiker över hela ön. Stora fräscha och med lysande färger. Och de smakar liksom mer än här hemma. Mycket mer.Många fick under svåra år, Korsika är ett ganska fattigt land som lidit svåra umbäranden, både sin föda och sin utkomst av kastanjerna. Den ätliga kastanjen, Castagnina, är ett planterat träd som växer i stora skogar i öns inre och befolkningen har stor uppfinningsrikedom på vad man kan göra med nötterna. Till exempel nationalölet Pietra, som enligt sådana som dricker öl, är en smakupplevelse.

Korsikanarna är ett jägarfolk och vildsvinskött är vanligt, marinerat i rödvin och örter.

Vad vore ett Medelhavsland utan ostar? Ost finns i alla upptänkliga former och färger och allra vanligast är fårosten. Den är alldeles lagom fet och smulig och smälter på tungan.

Så när som på ett nerköp på Moriani-Plage åt vi alldeles underbart gott hela veckan.

Kommentarer