Kvällspromenad i Gysinge

_DSC0270gp

På lördagkvällen tog vi en promenad, vovven och jag, runt bruksområdet i Gysinge. Vi var ju här för ungefär ett år sedan, så det mesta hade jag redan tittat på, men här vid kanalen till kraftverket fick jag syn på andra, vita halvan av kraftverksbyggnaden.

kjellinska
Kjellinska ugnen 1901, Vykort från Länsmuseet i Gävleborgs län.

Här inne finns Kjellinska ugnen, framtagen av en av brukets ingenjörer, Fredrik Adolf Kjellin. Uppmuntrad av brukets dåvarande ägare Gustaf Benedicks, började Kjellin experimentera med att smälta stål med hjälp av elektricitet. Detta ledde till att världens första tillverkning av elektrostål startade här år 1900.

1901 brann den gamla fabriken, men på samma plats byggdes en ny ugn tillsammans med ett vattenkraftverk som kunde förse den strömslukande ugnen med direkt kraft. Den nya elektrostålugnen stod klar 1902 och var i drift till 1926.

Det hade varit roligt att få se ugnen, men så här i skymningen en lördagkväll var allt bommat och stängt. 

_DSC0271gp

Det blåste snålt och svarta regnmoln med vassa skurar avlöstes av blank himmel och en uppstigande måne över Dalälven. Månen som denna gång var en “superfullmåne”. Större och ljusstarkare än vanligt, på grund av sin något elliptiska bana runt jorden. Grann var den i alla fall, även om jag tyckte den såg ut ungefär som vanligt.

_DSC0276gp

_DSC0278gp

Himlen vid horisonten såg inte nådig ut, och vi skyndade oss in i husbilen och värmen.

Kommentarer

Populära inlägg