Svartensgatan, Roddargatan och HögbergsgatanJag fortsätter att vandra runt på Söders höjder i min jakt på morfars barndomshem. Den här gången utgick jag från Mosebacke och gick österut.
Via Fiskargatan kom jag till Svartensgatan, där det på ena sidan ligger ett kvarter med typiska söderkåkar och på andra sidan ett högt "nybyggt" hus. Nåja - förra sekelskiftet - så det har väl gott och väl hundra år på nacken.
Vid det lilla kullerstensbelagda torget möter Katarina kyrkobacke som i sin tur går rakt mot Katarina kyrka i söder. På något sätt känns de här kvarteren som en liten stad i storstaden. Man hör stadsbullret på avstånd, men inne på gårdarna blommar koltrastar och sjunger syrener.Vid trapporna vid Katarina kyrkobacke skymtar storstaden i soldiset, med Svea torn och stora gasklockan i fonden och af Chapman och Skeppsholmen mitt i. Men jag gick inte ner här...
Jag fortsatte mot sydost och Högbergsgatans allra som östraste del. Mitt mål var Mäster Mikaels gata. Men det fanns mycket att se på vägen dit...

Det var med stor förundran jag klev omkring i de här kvarteren. Jag har bott på Högbergsgatan, så visst har jag gått här förut, men på något sätt var det som om jag inte såg då. Jag var upptagen med annat...Den här gången kunde jag verkligen ägna mig åt mitt betraktande. Smyga runt hörn, känna förväntan, vrida och vända på mig för att få se allt ur så många vinklar som möjligt.

Överallt dyker namn och gator upp som morfar nämner i sina memoarer. Men vänta... Där går bestämt en liten trappa... Den tar jag.

Kommentarer

 1. Randiga Tråden: Tack! Jag kan inte riktigt släppa Söder. Inte än...

  SvaraRadera
 2. Jag väntar med spänning på fortsättningen.

  SvaraRadera
 3. Visst är det underbart att gå omkring där uppe? Man upptäcker ständigt nya saker. Jag tycker det är ett av Stockholms absoluta smultronställen!

  SvaraRadera
 4. slottsträdgårdsmästaren16 juni 2010 kl. 19:52

  Så fint att se de här husen och gårdarna där jag jobbat i trädgårdarna i många år. Fortsätt att utforska söder är du snäll!

  SvaraRadera
 5. Staffan H: Mhm. Och vi har Blecktornsparken kvar...

  Slottstädgårdsmästaren: Här också!? Nå, har du jobbat nån mer stans dit jag kan gå?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg