Juni


Les Très Riches Heures du duc de Berry, juin.

Hömånad haver 30 dagar. Och solen löper i Krabban.

Hömånad säger:
Nu vill jag mitt hö avslå
och riva detsamma också
I denna tid jag litet sova vill
och äta svampar med ättika därtill.

Uti denna månad ska man akta sig för mycken sömn och om morgonen bruka svamp med ättika och friskt källvatten. Men akte dig för ost och svinfläsk och för allt det som stekt är. I Krabban är gott att bygga i vatten, att föra sig i nya kläder och att vad man gör i begynnelsen blir obeständigt.
De färska bären - snart är de här. Men tyvärr ännu rätt dyra. Och i väntan på dem håller vi till godo med den torkade frukten. Men visste ni att man på ett underbart enkelt sätt sätt kan få vardagstråkiga katrinplommon, aprikoser eller päron att smaka fest, om man lägger dem i blöt i kallt te några timmar? Koka upp dem i tespadet tillsammans med litet socker och låt dem sakta sjuda under lock. Eller låt dem stå i vämeugn i sitt tespad över en natt. Ni blir förvånad över den fina smaken!

Ur Husmoderns köksalmanack 1957.Kommentarer

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg