En midsommarnattsdröm - eller magin som försvann


William Blake. Oberon, Titania and Puck with Fairies Dancing.

Så har vi då kommit till midsommarveckan. Hur det gått till vet jag inte riktigt, men idag har solen nått sin högsta punkt på himlen. Sommarsolståndet.

Den riktiga midsommarafton var igår, men någon klåfingrig typ tycker att vi ska fira först på fredag. Vart tog den magin vägen?


I vilket fall som helst kan vi, om vi vill, ägna oss åt midsommarnattsdrömmar hela veckan.


Henry Fuseli, 1796

William Shakespeare skrev sin pjäs En Midsommarnattsdröm någon gång mellan 1594 och 1596. Den invecklade historien om hertigen Theseus och hans Hippolytia, älvkungen Oberon och älvdrottningen Titania, Lysander och Hermia, Demetrius och Helena och om den oförliknelige Puck. Inte att förglömma Snugg, Botten, Flöjt, Snut, Qvitten och Magerman. De sex hantverkarna som inget hellre vill än spela teater.


Alla ger sig ut i midsommarnatten till de förtrollade skogarna utanför Aten. Efter diverse förvecklingar, där fel personer ska gifta sig med varandra, Titania blir kär i en åsna och Oberon tvingas ta till magi upplöses allt i ett hejdundrande trippelbröllop. För att göra en lång historia mycket kort.


Arthur Rackham. Titania sover.

Många är de konstnärer och skådespelare som velat tolka En Midsommarnattsdröm. Till exempel de brittiska konstnärerna William Blake 1786 och Arthur Rackham 1908. Pjäsen har också filmatiserats ett antal gånger.A Midsummer Night's Dream, regi Michel Hoffman, 1999.Felix Mendelssohn skrev också musik till skådespelet. 1826, i början av sin kompositörsbana, skrev han ouvertyren och först 1842 resten av musiken. Det är i det här stycket den välkända bröllopsmarschen finns. Klippet ovan är från ouvertyren.


Arthur Rackham. Den sköna Helena.


Förr (?) trodde man att under årets kortaste natt, då solen knappast gick ner överhuvudtaget, var allsköns naturväsen och småfolk särdeles aktiva. Hela naturen var magisk, och det är härifrån föreställningen om de sju blommorna under huvudkudden kommer. Särskilt viktigt var att plocka blommorna i rätt ordning och på rätt ställen.

Även i Shakespeares pjäs spelar naturväsen och en blommas magiska kraft stor roll.

Men hur går det med magin idag, när ungdomarna plockar sina sju blomster under fel natt? Eller är det ingen som gör det längre?

"Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej,
karibacka och ängsull och blyga förgätmigej,

blåklockor och violer och se’n drömmer jag om dej

och då vet jag att du älskar blott mej."

Ur Midsommarblomster av Einar Molin, musik Lille Bror Söderlundh.


Hugo Alfvén, slutet av Svensk rapsodi nr. 1, Midsommarvaka. Kungliga Svenska Filharmonikerna under Neeme Järvi.

Jag önskar er alla en magisk midsommarvecka, oavsett när ni tänker gå ut och vaka eller plocka era blommor.

Kommentarer

 1. Du skildrar midsommar på ett vackert och trolskt sätt.
  Många fina bilder och än sålänge verkar vädret soligt och lovande.

  Önskar dig en härlig midsommar
  Eivor

  SvaraRadera
 2. Eivor: Tack! För mig är midsommarnatten fortfarande magisk. Ljuset och den skira luften - så olik juli- eller augustinattens tunga sötma. Jag undrar om jag inte tror att naturens själ vaknar och rör på sig lite extra just den här tiden.

  Härlig midsommar åt dig också...

  SvaraRadera
 3. För att inte tala om att vår klass spelade "En midsommarnattsdröm" i åttan!
  Önskar dig en glad midsommar och en förtrollat skön sommar!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. em: Detsamma önskar jag dig! Jo, det kan jag tänka mig. Avancerat för en åtta.

  SvaraRadera
 5. Och vi var i Motala och såg teatereleverna spela upp en Midsommarnattsdröm häromåret.

  SvaraRadera
 6. Ninna: Ja - jag vet. Och jag funderade länge på om jag skulle lägga ut någon bild därifrån, men tänkte att det kanske var dumt att göra det utan att fråga de inblandade... Fegt?

  När jag tänker närmare efter la jag ju ut från Gökboet...

  SvaraRadera
 7. En angenämt magisk midsommarvecka till dig med!

  SvaraRadera
 8. Staffan H: Glöm inte blomstren under huvudkudden!

  SvaraRadera
 9. Se nu! Jeg har haft travlt og har ikke været på besøg her i flere dage...og hvad ser jeg? Den dejligste post om midsommer! Takker!!!

  SvaraRadera
 10. Aputsiaq: Tack själv! Såg att även du hade fina midsommarbilder. Det ÄR en magisk tid nu...

  SvaraRadera
 11. Jag har firat midsommar hela veckan jag. Ända sedan kortaste natten. Och jag fortsätter nog att nattuggla och njuta av ljuset några kvällar till. Och jag sover med fråndragen gardin så att så mycket ljus som möjligt får komma in även nattetid.
  Det där med magin kring de sju blommorna på tokig natt har jag också funderat över. Ja, ja... Drömma om sin tilltänkta kan man väl göra närsomhelst antar jag. :-)
  /I.

  SvaraRadera
 12. IET: Så skönt det låter! Och en nattuggla är jag också, så det blir bara sex timmars sömn per natt när jag måste upp och jobba på morgnarna. Att gå och lägga sig i denna symning/gryning låter sig nästan inte göras. Men nästa vecka börjar min semester och då har jag för avsikt att vända uppochner på dygnet fullständigt! Har du tagit dig lite semester nu?

  SvaraRadera
 13. Semester veckan innan midsommar, som tillbringades med storröjning. Jag var så trött att jag redan på torsdagen knappt kunde vänta till att arbetsveckan skulle börja igen...
  Men jag ska försöka att göra mer roliga saker nästa gång maken har semester och jag är sympatiledig med honom.

  SvaraRadera
 14. IET: Det låter som ett utmärkt sätt att samla krafter på! ;)

  Läsa, lata, upptäcka, nosa och nyfikna sig låter mycket bättre! Anbefalles! Marsch! Båda två!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg