Belle de nuit, Four o'clock plant eller Underblomma

I den västra delen av vår franska trädgård, just där grannens stora rottweiler Bustertjabo brukar komma och hälsa på, växer en hel hoper färggranna växter.

DSC_7898b

Första sommaren sprang Emser ner dem i sin iver att gruffa med Bustertjabo, men i år hade de hunnit växa sig högre och starkare innan Emser hann dit. Tyvärr såg blommorna vissna ut. Förkrympta, slokiga saker. Synd tänkte jag, att de hann blomma ut innan vi kom hit.

På kvällen då vi satt i vårt tillfälligt uppriggade soltakspartytält kände jag en stark, söt doft. Blommorna blommade. Mitt i natten.

Av en granne fick vi senare veta att de kallas Belle de nuit och när vi googlade fick vi veta att de på svenska heter Underblomma - Mirabilis jalapa och helst blommar på natten när solen inte steker. På engelska kallas den ibland four o'clock plant, eftersom den blommar så sent.

DSC_7990b

Så småningom blev jag tvungen att stängsla in mina underblommor för att inte Emser återigen skulle trampa ner dem. Bustertjabo finns ju där på andra sidan staketet och han måste näpsas.

20170831_214326b

20170831_214755b

DSC_7852b

DSC_7859b

De finns i gult, rött, orange, rosa och vitt och ofta i en salig blandning av alla färger på en gång. Och de blommar och blommar, trots att alla andra växter är gulbrunbrända runtomkring.

Kommentarer

  1. Fina och nya för mig! Roligt att lära nytt. Antar att de inte tål svenskt klimat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste någonstans att de kan leva i svenskt klimat... om man gräver upp rötterna på vintern.

      Radera
  2. Margetha Lihnell-Djurskog19 september 2017 kl. 18:12

    Spännande. Aldrig hört talas om. Men Tjabosar måste ju näpsas. Trots allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heller aldrig hört talas om. Men till blommor tas ingen hänsyn vid Tjabonäpseri. Då är det fyrfotastuds som gäller.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg