Fasadbelysning

Att belysa fasaden på en byggnad kan vara mycket vackert. Ett släpljus som tar fram en spännande struktur, intressanta arkitektoniska detaljer eller en fin färg. Att fasadbelysa ett hus är en konst som man inte ger sig in i alldeles oförberedd.

Just nu sprider sig en trend i villaområdena med lampor halvvägs upp på fasaden, som skickar ett starkt strålknippe uppåt och ett neråt. Alternativt lampor i takutsprånget som enbart lyser nedåt. Det vill till då att det man belyser är värt att lysa på; en spännande struktur, intressanta arkitektoniska detaljer eller en fin färg.

Tyvärr är det inte alltid så. Det lyser och lyser och lyser på de mest ointressanta väggar och husen ser ut som en hel hoper Månbas Alpha runt om i bebyggelsen.

Jag kan förstå att folk vill ha det ljust omkring sig, se om någon smyger runt huset i detta tjuvarnas tidevarv. Kanske det största ansvaret ligger på lampmakarna. Inte så hårt ljus, inte så kallt, inte så vasst. Jag vet inte.

Belysning runt hus och i trädgårdar kan ju vara så fantasieggande. Eller så förfärligt.Kommentarer

 1. Håller fullständigt med i allt detta du skriver! Upplysta villor är ofta förskräckliga. Tycker diskussionen om t ex Kgl Slottets upplysning är intressant då man istället för att föra på än mer belysning utanpå börjat tända inne i vissa rum för att få det att se levande ut. På Stadshuset däremot krämar man på mer och mer även om det än så länge är rätt ok enligt min mening. Men ju mer ljusnedsmutsning man tillför en stad eller villaområde, desto mer måste fasaderna belysas för att stå ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sakta men säkert försvinner stjärnhimlen...

   Radera
 2. Jo, utomhusbelysningen kan göras bra och mindre bra. Det sägs att fallet vid Grebbans kvarn är upplyst när mörkret faller, har aldrig kollat. Men måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att ta sig en kvällspromenad. Ta med dig en pannlampa om ryktet skulle visa sig vara falskt. Fast Hjo-Hjos nos leder er väl rätt...

   Radera
 3. Delar helt dina åsikter. Vår miljö kan förorenas med allt möjligt; ljus, ljud, utsläpp.
  Förresten, när jag var liten tyckte jag att man sa "fasanbelysning". Det gjorde mig MYCKET förvirrad. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Även jag trodde det hette fasanbelysning. Och Hudriksvall. Och lakarn. Och sifnix.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.