Château de Sully-sur-Loire

1

Passerar man floden Loire bara måste man besöka ett av de många slott som kantar dess dalgångar. Château de Sully-sur-Loire är verkligen som ett riktigt sagoslott där det ligger mitt i vattnet omgivet av sin vallgrav.

2

Platsen har varit befäst sedan romartiden, och nämns först i ett dokument från 1102. 1218 byggde kung Philip Augustus ett cylindriskt försvarstorn i den södra delen av det nuvarande slottet för att bevaka en av de få platser där Loire går att vada över.

Guy de la Tremoille, ärvde fästningen och byggde 1395 ut försvarstornet till en byggnad flankerad av fyra torn.

Hertigen de Sully, Henri IV:s minister Maximilien de Béthune (1560-1641) köpte egendomen 1602 och utvidgade parken och fästningen. Han förstärkte också vallar i Loire för att skydda staden från översvämningar.

Château de Sully-sur-Loire fanns kvar i familjen Béthune-Sullys ägo fram till 1962 då det övertogs av Département du Loiret och restaurerades.

Idag hålls här bland annat en klassisk musikfestival i juni varje år. Slottet innehåller många gobelänger och porträtt och har inredning från sjuttonhundratalet. de Sully och hans andra hustru ligger begravda här.

Château de Sully-sur-Loire är listat som ett “Monument historique” av det franska kulturministeriet.

3

4

5

DSC_4141s

DSC_4141sa

DSC_4141sb

9

10

11

12

13

14

Så här ska slott se ut!

Kommentarer

 1. Har aldrig sett ett slott passa bättre att benämna som sagoslott! Jag är oändligt svag för sagor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så även jag. Man borde skriva en saga till dessa bilder. Har du lust?

   Radera
 2. Ett riktigt Rapunzel-slott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och från högsta tornet släpper hon ut sitt hår.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.