Brinon sur Sauldre

DSC_4114b

En alldeles vanlig liten by ungefär mitt i Frankrike. Ingen turistort, inga sevärdheter av rang, bara en gammal kyrka och en liten marknad på torget. Liv och rörelse i den sena septembersolen. En getost och några tomater fick följa med oss på resan.

Brinon-sur-Sauldre ligger i departementet Cher i regionen Centre i de centrala delarna av Frankrike. Kommunen Brinon-sur-Sauldre ligger i kantonen Argent-sur-Sauldre som tillhör arrondissementet Vierzon. Byn ligger alldeles vid floden Grand Sauldre, som faktiskt inte alls är särskilt stor, och lite söder om den gamla kanalen Sauldre.

DSC_4122b

DSC_4118b

Och den lilla kyrkan är bara SÅ märklig. På något vis ser den ålderdomlig ut och den är från början romansk, men vad jag kan förstå av texten nedan, har den renoverats och byggts ut ett antal gånger sedan dess.

DSC_4120b

DSC_4126b

DSC_4119b

Den är full av vackra och fantasieggande ytor. Tegel, terrakotta, sten, murbruk och trä. Form och färg att locka sinnet. 

DSC_4121b

DSC_4124b

DSC_4125b

Uppe på ett av husen längs Route de Chaon sitter en enorm Hesa Fredrik. En riktig jättetyfon för att en gång varna för fientliga anfall. Ljudet från den där kan inte ha varit nådigt. Tyvärr ser den ut som om den knappast används för några Viktiga Meddelanden till Allmänheten idag.

DSC_4127b

I den lilla stadsparken står nästa märklighet. Ett av många monument A nos Morts Glorieux - Till våra ärofulla döda, från första världskriget i Frankrike. Just detta har formen av en… bomb! och lär ska vara gjort även för att ses uppifrån, från ett lågt flygande flygplan, då det ska se ut som ett Croix de Guerre, ett krigskors.

Tänk så mycket spännande man kan får se bara man ger sig in i en vanlig liten fransk by.

Kommentarer

 1. Vardagens sevärdheter. Ibland mer intressanta än världsarv! Kyrkan med sina tillbyggnader är ett under av folklighet i jämförelse med våra kyrkor här i landet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Här har det inte varit någon Helgo Zettervall och klåfingrat.

   Radera
 2. En udda kyrka, nästan lite "HPD" (hop-plockade delar). Men den är vacker, ser allvarsam och stram ut på något vis. Inte så lättillgänglig och inbjudande.
  Vilka härliga franska smultronställen ni besökt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju det som är så roligt med det här kyrkorna. Tillräckligt provinsiella för att gå fria från renoveringshysteri.

   Radera
 3. Eller som när "Andersson skarvas med Pettersson".

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda