Haga tingshus

1DSC_1037ht

Hur många gånger har jag inte, då vi susat förbi på E4 norrut från Stockholm, tänkt att det där huset som ligger alldeles bredvid vägen mellan Stallmästargården och Hagaparken, det bara MÅSTE jag titta på. Någon gång.

Haga tingshus.

Men det är inte alldeles lätt att komma till. Man måste liksom komma in från baksidan. Eller så har man inte tid. Eller så nåt annat. Och så blir det inte och åren går. Men skam den som ger sig. Nu fick jag till det.

DSC_1035ht

DSC_1041ht

Åt baksidan, mot öster, ligger Brunnsviken och Hagaparken. Idylliskt, rogivande, vackert.

DSC_1042ht

Men åt väster tornar sig Karolinska sjukhuset upp sig och mellan sjukhuset och tingshuset går E4. Så nära att när man går på framsidan av tingshuset får man en tydlig känsla av att det är läge att dra in rumpan. Håret fladdrar. Ljudet är vedervärdigt.

DSC_1017ht

Men bortsett från det nu. Det gamla tingshuset är klart värt en walk about och lätt förtjusande i sin pompösa rättviseiver. Arkitekturen säger: Här ska skipas! Här ska dömas! Huka dig om du inte haft rent mjöl i påsen! Och samtidigt inte…

Ugglan ovan portalens balansvåg är lite för rar. Jellonen är respektingivande, visst, men mest vill man klappa dem på nosen.

DSC_1021ht2

DSC_1020ht

DSC_1021ht

-I som här inträden…   säger entrén.

DSC_1025ht

Och vad ÄR det jellonet håller tassen på? En mule? Med tungan ute? Nedtrampad ful fisk? Platt häst?

DSC_1027ht

Men lyktorna går inte av för hackor. Skulle inte vara helt fel att ha hemma ovanför förstukvisten.

DSC_1028ht

DSC_1033ht

På baksidan finns det stora fönstret till tingssalen. Tro det är vackert morgonljus därinne…

DSC_1040ht

DSC_1034ht

Den där jättegrytan i källaren hade jag ju hört talas om och den ville jag gärna se, men trodde inte att den faktiskt gick att se från utsidan. Ser du det lutande fönstret i nedre vänstra hörnet på bilden ovan? Där under är den.

DSC_1039ht

Och det här är vad man får se när man kikar ner. Hm. Kunde vara vilket hål som helst i och för sig. Verkar vara en pump i. Kanske grytan vattenfylls. Jo, lite spännande i alla fall.

Hursomhelst tycker jag om den typen av arkitektur som berättar om vad som försiggår där innanför. Fyrkantiga, anonyma lådor göre sig icke besvär hos mig. Den “moderna tillbyggnaden mot parken” var så ful, så den undvek jag sorgfälligt med min kamera.

Och nästa gång jag dundrar förbi utanför på E4 kan jag säga –Nu har jag gått runt, nu har jag sett baksidan, nu har jag kikat ner i jättegrytan. Gott.

Kommentarer

 1. Ser mest ut som en ful fisk. Eller ett drakyngel. Nä, nu vet jag - en luvad stake.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den! Naturligtvis är det en luvad stake!

   Radera
 2. Helt klart föredrar jag ofunktionellt hängande tungor och platta hästar framför betongbaracker. För det gör mig på gott humör!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog att gugglan ser rätt ilsk ut. Snyggt stort fönster!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är en ilska som är ganska liten. Som en puttrande, fräsande tekanna ungefär.

   Radera
 4. Imponerande byggnad! Gillar också fönstret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför görs inga såna fönster nuförti'n? (Jag har tyvärr svaret... För dyrt.)

   Radera
 5. Men visst ser hela porten ut som en uggla‽
  tycker i
  alla fall
  Margaretha

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.